o2.pl forum.o2.pl
poczta.o2.pl
E-mail 20GB
Pudelek.pl - plotki, zdjęcia, sensacje
Pudelek
Wrzuta.pl - video, muzyka, mp3
Wideo+mp3
  Strona główna» forum Wegetarianizm
 » Odpowiedz na ten temat

Majonez bez jajek i ser bez podpuszczki

[27.02.2005] 20:30
...Inny...
Czy ktoś ma sprawdzony przepis na smaczny majonez bez jajek? Podzielcie się, proszę, doświadczeniem.
Druga sprawa: może wiecie, czy w Polsce robią żółte sery bez podpuszczki (tej naturalnej). JJeśli tak, to poproszę o podanie producenta i ew. wyrobu (nazwy sera).
[31.05.2005] 22:37
Genowefa
Przykro mi, ale wszystkie sery są z podpuszczką, kiedyś w Goudzie nie było, ale ostatnio czytałam skład i też już dają. Pozostają białe sery, gdyż mówiłam o żółtych. Co do majonezu to nici, bo jego głównie z jaj się robi. POZDRAWIAM.
[21.07.2005] 15:49
braad
juz jest majonez bez jajek, nie smakuje mi co prawda bo przypomina majonez ale jak ktos musi czuc TO to niech idzie do reala, nazywa sie to yogomajo albo podobnie
[21.07.2005] 15:53
Pantera
Jest dostępna wersja sojowa majonezu. W sklepach z zywnoscia dla wegetarian / zdrową żywnością.
[05.09.2005] 06:39
anonymous_coward
majonez bez jajiek to musztarda i przyprawy, wiec kup musztarde wyjdzie na to samo, dlaczego nie jesz jajek? nie smakuja ci?
[23.08.2019] 09:09
[16.12.2005] 21:57
ipsa
naturalna podpuszczka znajduje się jedynie w serach dojrzewających (pleśniowych); co do sera żółtego - jedynie te najdroższe zawierają naturalną podpuszczkę, w tych tańszych jest podpuszczka "sztuczna", która nie jest pochodzenia zwierzęcego To you I'm an atheist; to God, I'm the Loyal Opposition.
[18.12.2005] 18:00
Pantera
Ipsa, skąd to wiesz? Na opakowaniu w składzie nic nie ma o tym, że sztuczna. Produkcja sztucznej podpuszczki jest tańsza niż zastosowanie naturalnej, która jest odpadem???
[16.04.2006] 09:32
Inity
Jest to podpuszczka na bazie bakterii jakichś tam ( lummppuss pallalummppuss w kazdym razie bez obaw. Bardziej obawiałbym się czerwono zabarwionego kisielu z którego barwnik pochodzi od takich małych(mini,mini)pajączków koloru purpury. Polecam strony w internecie dotyczące dodatków do zywności. Jah Bless!!!
[16.04.2006] 23:47
Pantera
Inity (06.04.16 09:32):
Jest to podpuszczka na bazie bakterii jakichś tam ( lummppuss pallalummppuss w kazdym razie bez obaw. Bardziej obawiałbym się czerwono zabarwionego kisielu z którego barwnik pochodzi od takich małych(mini,mini)pajączków koloru purpury. Polecam strony w internecie dotyczące dodatków do zywności. Jah Bless!!!


Koszenila. W wielu jogurtach owocowych też jest.

Skąd wiesz, w których serach jest podpuszczka i dlaczego uważasz, że to, co jest określane w skladzie serow jako podpuszczka wcale nią nie jest (bo syntetyk to przecież nie podpuszczka...)?
[04.05.2006] 08:49
prumka
nazywa sie to podpuszczka mikrobiologiczna, w zagranicznych mikrobiologic.rennet, robi takie sery np Mlekovita, mozna dostac o dziwo w hipermarketach typu Tesco. majonez w zdrowej zywnosci, ale taki sobie jest. jak jesz mleczne rzeczy to zmieszaj jogurt z musztarda, duzo lepszy.
[04.05.2006] 08:50
prumka
a jak nie pisza ze mikrobiologiczna, to zawsze jest z trupa, bo to produkt odpadowy czyli tani
[13.06.2006] 00:32
b_jack1
Nasze żółte sery są zbyt niedojrzałe i zanieczyszczone(mają dużo bakterii). Dlatego nasz przewód pokarmowy musi staczać ciągłą walkę, aby zneutralizować nietypowe tło bakteryjne(bakterie gnilne). A więc jeżeli lubisz żółte sery i chcesz je jadać, to powinnaś mieć pod ręką kefir do popicia. Jeżeli go nie masz, zrezygnuj ze zjedzenia sera żółtego w tym dniu, czy też sera topionego, który też nie jest wolny od bakterii ...to tak "na wsiaki słuczaj"..
[18.09.2006] 14:09
martwa_dusza
Majonez bezjajeczny:
- 2 płaskie łyżki mąki sojowej (jak nie masz takiej, to zmiel ziarno soi)
- 6 łyżek wody (w temp. pokojowej)
- 1 szklanka oliwy (w temp. pokojowej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- ekstrakt drożdżowy (do kupienia w sklepach eko-wege); ostatecznie jakas przyprawa na bazie glutaminianu sodu
- estragon, trybula, majeranek

Mąkę zmieszac z wodą i starannie ucierać - na gładką masę. Na zmianę dodawac po kropli oliwy i soku - cały czas dokładnie ucierać.Przyprawić ziołami i ekstraktem.

Ten majonez nie smakuje jak "prawdziwy", ale jest także smaczny, choc nieco inny. I wiesz, co w nim jest... "(...) im więcej już zdarzyło się, tym później mniej zostanie (...)"
[04.10.2006] 17:57
Veetoo
Genowefa (05.05.31 22:37):
Przykro mi, ale wszystkie sery są z podpuszczką, kiedyś w Goudzie nie było, ale ostatnio czytałam skład i też już dają. Pozostają białe sery, gdyż mówiłam o żółtych. Co do majonezu to nici, bo jego głównie z jaj się robi. POZDRAWIAM.

W życiu! Do produkcji wiekszości żółtych serów używa się syntetyków zamiast podpuszczki ponieważ podpuszka jest dużo droższa.
[04.10.2006] 18:03
Veetoo
prumka (06.05.04 08:50):
a jak nie pisza ze mikrobiologiczna, to zawsze jest z trupa, bo to produkt odpadowy czyli tani


Skoro używają go do produkcji to raczej nie nazwałbym go odpadem, a tania też nie wydaje mi się by była.
[07.10.2008] 18:11
Gut
przeor ...dowaliłeś
[03.12.2008] 18:05
Wege-od-zawsze
Tu jest: http://www.evergreen.pl/majonez-weganski-p-4 56.html
i smakuje jak majonez
[25.09.2009] 07:45
jasieczka
braad (05.07.21 15:49):
juz jest majonez bez jajek, nie smakuje mi co prawda bo przypomina majonez ale jak ktos musi czuc TO to niech idzie do reala, nazywa sie to yogomajo albo podobnie


znam swietny przepis na majonez bez jaj i smakuje jak majonez
szklanka mleka, pol szklanki oleju, dwie lyzki musztardy, sok z polowy cytryny, mozna dodac sol i pieprz jak komus bedzie potrzeba, to wszystko wrzuca sie do waskiego pojemnika i ubija blenderem o wysokiej mocy az stanie sie geste.
jakby cos nie tak z konsystencja to mozna zmienic proporcje - (np wiecej oleju i soku z cytryny), bo juz nie pamietam czy dokladnie takie byly jak podaje, smakuje zupelnie jak majonez.
mozna dodac pozniej czosnek i papryke, albo ogorki i pieczarki konserwowe i powstana nam fajne dipy
[23.06.2010] 15:47
borsuk-ja
Oj nie zdecydowałabym sie jednak na samodzielne zrobienie sosu,majonezu.Juz raz mi sie zważyło i jednak z powodu tego ze na rynku mamy duzy wybór takiech sosików,wole te kupne.Jak ten
http://konkurs.develey.com.pl/
[02.02.2011] 00:10
Barek88
Sery trzeba sobie w markecie samemu sprawdzać... A majonez bez jajek to nie majonez ;p http://www.dyskrecja.pl/
[03.09.2012] 16:17
Marian221
majonez bez jajek? a jak niby chcecie zemulgować olej z wodą bez pomocy jajek (konkretnie żołtek)? Chyba lepiej użyć naturalnego emulgatora jakim jest żółtko jaj kurzych niż kupować jakieś cudo sztucznie zemulgowane.
[26.08.2014] 13:44
Trfhkiuy
jak ser to polecam: http://serowarpodlaski.pl/
[27.11.2014] 10:10
joasia.ka
ser bez podpuszczki dostępny w każdym sklepie to serovita (chyba) - takie żółte opakowanie w czarne kropki. Nawet w biedronce część serów jest bez podpuszczki
[22.01.2015] 00:30
ferstecdogur1970ambmp
prumka (06.05.2006.04 08:49):
nazywa sie to podpuszczka mikrobiologiczna, w zagranicznych mikrobiologic.rennet, robi takie sery np Mlekovita, mozna dostac o dziwo w hipermarketach typu Tesco. majonez w zdrowej zywnosci, ale taki sobie jest. jak jesz mleczne rzeczy to zmieszaj jogurt z musztarda, duzo lepszy.

Jasne http://nkle.in/gYUS
[25.01.2015] 01:37
avschoollompkris1975cngue
Pantera (05.12.2005.18 18:00):
Ipsa, skąd to wiesz? Na opakowaniu w składzie nic nie ma o tym, że sztuczna. Produkcja sztucznej podpuszczki jest tańsza niż zastosowanie naturalnej, która jest odpadem???

Jasne http://jasonchua.me/22
[27.01.2015] 02:03
forcawesbi1989dtsby
Genowefa (05.05.2005.31 22:37):
Przykro mi, ale wszystkie sery są z podpuszczką, kiedyś w Goudzie nie było, ale ostatnio czytałam skład i też już dają. Pozostają białe sery, gdyż mówiłam o żółtych. Co do majonezu to nici, bo jego głównie z jaj się robi. POZDRAWIAM.

Jasne http://myls.eu/13
[29.05.2015] 07:33
on_30
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphot os-ak-xtf1/v/t1.0-9/11027517_975610689138832_819055079026396 5824_n.jpg?oh=667be260e8a42c488ecbbca30124295e&amp ;oe=55F61A5E&__gda__=1443339269_734ca48328a24f59ff62 11b944f5cc27

 » Odpowiedz na ten temat