o2.pl forum.o2.pl
poczta.o2.pl
E-mail 20GB
Pudelek.pl - plotki, zdjęcia, sensacje
Pudelek
Wrzuta.pl - video, muzyka, mp3
Wideo+mp3
Login: @o2.pl Hasło:
  Strona główna» forum Kuchnia
 » Odpowiedz na ten temat

Przepisy na Wielkanoc

    1 2 3
[05.03.2009] 09:56
lasuch
Do świąt już mało czasu zostało w sumie, więc trzeba zacząć myślec co podać itp.
Wielkanoc mi przynajmniej kojarzy się z ciastami i barszczem.
A Wam?
na początek polecam pyszny mazurek, który ostatnio wypróbowałem.

Mazurek orzechowy z miodem
przepis jest stąd: http://www.mojegotowanie.pl/wielkanoc/mazure k_orzechowy_z_miodem

Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 440 kcal
Ilość porcji: 10
Składniki

* szklanka mąki krupczatki
* 1/2 kostki masła (10 dag)
* żółtko
* 2 i 1/2 szklanki cukru pudru
* 30 dag orzechów włoskich
* 2 łyżki miodu
* 5 białek
* laska wanilii
* tłuszcz do formy

Etapy przygotowania

■ Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtko i 1/2 szklanki cukru pudru, zagnieść. Owinąć w folię, włożyć na 30 min do lodówki.

■ Orzechy bardzo drobno posiekać. Miąższ wanilii wydrążyć. Białka ubić z resztą cukru na parze, cały czas ubijając, ostudzić. Miód podgrzać, wymieszać z orzechami i wanilią, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

■ Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wylepić natłuszczoną formę, formując brzeg. Piec około 10 minut w temp. 180°C. Wyłożyć masę orzechową, wyrównać, piec jeszcze 15 minut. Udekorować bakaliami i owocami.

naprawdę wychodzi ekstra.
smacznego

   (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane.
[06.03.2009] 10:21
lasuch
widzę, ze cisza, w tym temacie.
halo?! nikt nie piecze na Wielkanoc?
to moze dziś Babka czekoladowa z makiem
http://www.mojegotowanie.pl/wielkanoc/babka_ czekoladowa_z_makiem

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Kaloryczność: 540 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki

* 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (20 dag)
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (10 dag)
* 3/4 szklanki cukru
* kostka masła (20 dag)
* 4 jajka
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 4 łyżki mleka
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* łyżeczka soku z cytryny
* 3 łyżki kakao
* 5 łyżek maku
* polewa czekoladowa (20 dag)
* tłuszcz i mąka do formy

Etapy przygotowania

Mleko podgrzać z cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym jajku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do miski. Dodać masę jajeczną oraz mleko z dodatkami, dokładnie wymieszać.

2/3 ciasta posypać przesianym kakao, wymieszać. Do reszty ciasta dodać mak, wymieszać. Formę natłuścić, posypać mąką. Włożyć najpierw ciasto kakaowe, a do jego środka ciasto makowe. Piec 35 minut w temp. 180°C.

Polewę czekoladową stopić, polać nią ostudzoną babkę.

smacznego

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14493618]
[09.03.2009] 10:14
lasuch
a może zamiast słodyczy Bigos myśliwski?

http://www.mojegotowanie.pl/wielkanoc/bigos_ mysliwski

Czas przygotowania: 35 minut
Czas gotowania: 180 minut
Kaloryczność: 370 kcal
Ilość porcji: 16
Składniki

* 2 i 1/2 kg dobrej kwaszonej kapusty
* po 1/2 kg pieczonej dziczyzny, wieprzowiny i wołowiny (z sosem z pieczenia)
* 40 dag kiełbasy
* 25 dag wędzonego boczku
* szklanka rosołu
* 2 cebule
* 10 dag suszonych grzybów
* 20 suszonych wędzonych śliwek
* 2 łyżki smalcu
* po 4 jagody jałowca i ziarna ziela angielskiego
* 12 ziaren pieprzu
* 2/3 szklanki czerwonego wina
* liść laurowy
* 2 goździki
* sól

Etapy przygotowania

Kapustę kiszoną pokroić, przełożyć do garnka. Zalać rosołem i sosami z pieczeni. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić na 2 godziny. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i pokroić w paseczki. Wywar z grzybów zachować.

Pieczone mięsa i boczek wędzony pokroić w dużą kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki, a następnie przesmażyć z boczkiem. Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na smalcu. Śliwki opłukać, pokroić.

Do gotującej się kapusty partiami dodawać przesmażoną cebulę, grzyby wraz z wywarem, mięsa, kiełbasę oraz boczek, dusić dalej. Włożyć śliwki, ziarna jałowca, ziela angielskiego, pieprzu oraz liść laurowy i goździki. Wlać wino i dusić jeszcze co najmniej godzinę, często mieszając. Ewentualnie dosolić.

PAMIĘTAJ

Jeżeli kapusta wydaje się zbyt kwaśna, wypłucz ją w zimnej wodzie, starannie osącz i odciśnij. Możesz poszatkować, będzie łatwiej mieszać ją w garnku.

Niektórzy, niestety, mylą prawdziwy bigos z kapustą ugotowaną z kiełbasą. W bigosie musi być dużo mięsa – tyle samo lub niewiele mniej niż kapusty.

W przeciwieństwie do kapusty z kiełbasą, bigos nie lubi mącznych zasmażek i tłuszczów roślinnych. Jeżeli jest dobrze odparowany, właściwie nie wymaga zagęszczania.

Dodatek w postaci 1–2 łyżek przecieru pomidorowego spowoduje, że bigos szybciej osiągnie smakową dojrzałość. W kuchni staropolskiej tego dodatku nie stosowano, bo go nie znano.

Nie żałuj pieprzu, bigos bardzo go lubi. Możesz wsypać nawet dwie łyżeczki. Z solą nie szalej, wystarczy drobina, możesz jej nawet wcale nie dodawać. Zwłaszcza jeśli posoloną przecież kapustę kiszoną gotowałaś nie na wodzie, tylko na bulionie.

Ważne jest, by po ugotowaniu wszystkie składniki bigosu tworzyły harmonijną kompozycję smaków i aromatów – żaden nie powinien dominować.

Bigos gotuj w garnku żeliwnym, stalowym lub emaliowanym, nigdy w aluminiowym!

Zanim potrawa się ugotuje, będziesz jeszcze wiele razy odkrywać garnek, mieszać do dna, aby się nie przypalił (zapach spalenizny bardzo zepsułby smak!). W miarę potrzeby dolewaj po odrobinie bulionu lub wody.

Bigos jest tym smaczniejszy, im dłużej stoi i im częściej jest odgrzewany i mocno oziębiany, wręcz przemrażany. Warto od razu ugotować większą ilość.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14509499]
[10.03.2009] 10:03
lasuch
Wielkanocne śniadanie bez żurku na zakwasie to nie śniadanie
dzisiaj przepis na taki żurek:

Żurek na zakwasie

http://www.mojegotowanie.pl/wielkanoc/zurek_ na_zakwasie

Czas przygotowania: 30 minut
Kaloryczność: 250 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki

* 2 suszone grzybki
* 2 l bulionu warzywnego
* 2-3 cebule
* 20 dag bekonu lub wędzonki
* 1/2 l zakwasu
* 2 ząbki czosnku
* łyżka chrzanu
* 3 ziarna ziela angielskiego
* 2 łyżki oleju
* Majeranek
* 30 dag białej parzonej kiełbasy
* 4 żółtka ugotowane na twardo
* sól, pieprz

Etapy przygotowania

Grzybki namoczyć. Bekon pokroić. Cebule posiekać. Olej rozgrzać w rondlu, przesmażyć bekon i cebulę. Wlać bulion i zakwas, dodać grzyby i ziele angielskie, gotować 20 minut.

Czosnek posiekać, utrzeć z odrobiną soli. Kiełbasę pokroić w plasterki. Czosnek dodać do zupy, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Włożyć kiełbasę, podgrzać. Zupę wlać na talerze, posypać pokruszonymi żółtkami.

Robimy zakwas

Szklankę mąki żytniej zalać taką ilością gorącej wody, aby powstało luźne ciasto (ok. 1 i 1/2 szklanki). Ostudzić. Dolać 2 szklanki letniej wody, włożyć skórkę razowego chleba (można także dodać 2 ząbki czosnku), zamieszać. Zakwas przelać do szklanego słoja, przykryć gazą, obwiązać, odstawić na 2-3 dni w ciepłe, ciemne miejsce.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14515267]
[11.03.2009] 11:37
lasuch
znalazłem bardzo fajny przepis na mazurek, bo Wielkanoc bez mazurka to jak żołnierz bez karabinu.

http://www.mojegotowanie.pl/wielkanoc/mazure k_makowy
Mazurek makowy
zas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Kaloryczność: 230 kcal
Ilość porcji: 12
Składniki

* szklanka maku
* 1/2 kostki masła
* po 3/4 szklanki cukru pudru i mąki
* 2 łyżki gęstej śmietany
* 2 jajka
* po 1/2 łyżeczki cynamonu, startej gałki muszkatołowej i mielonych goździków
* 2 łyżki orzechów włoskich, łyżka brązowego cukru i białko do dekoracji

Etapy przygotowania

Mak przelać wrzątkiem, osączyć. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem.

Dodać jajka, mak, śmietanę, cukier puder i przyprawy. Zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Ciasto rozwałkować, uformować 2 romby lub koła, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
Posmarować rozmąconym białkiem, posypać cukrem i posiekanymi orzechami. Piec 30-35 minut w temperaturze 180°C.

a Wy jakie mazurki lubicie?

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14521108]
[01.08.2014] 05:43
[12.03.2009] 10:41
lasuch
nikt mazurków nie lubi. to może baby? Wielkanoc bez baby to nie Wielkanoc.
a w ogóle świat bez baby byłby całkiem słaby...
Szafranowa baba
http://www.mojegotowanie.pl/wielkanoc/szafra nowa_baba

spróbujcie to!

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14526107]
[12.03.2009] 22:15
Kreska_12345
ja polecam przepis na korę orzechową http://www.pulpecik.pl/przepisy/aid/34/Kora_ orzechowa.html
Ciasto jest super, chociaz jak się go za duzo zje to zamuli na amen. Jednak bardzo pasuje na wielkanoc.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14529874]
[13.03.2009] 10:30
lasuch
Zlocista babka na Wielkanoc jak ta lala
http://www.mojegotowanie.pl/wielkanoc/zlocis ta_babka

polecam, planuję ją wypróbować w weekend, zeby na Wielkanoc była przećwiczona
smacznego!

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14531550]
[16.03.2009] 10:14
lasuch
nie można cały czas jeść słodkości, wieć dziś mięso. przepis prosto z Sardynii.
Jagnięcina w ziołach. wszytskim gościom opadną szczęki.
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/ spezzatino_d_angello_jagniecina_w_ziolach

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 120 minut
Kaloryczność: 470 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki

* kg jagnięciny
* 2 duże cebule
* 2 łyżki oleju
* szklanka czerwonego wina
* łyżka przecieru pomidorowego
* 1/2 l bulionu mięsnego
* łyżeczka mielonej słodkiej papryki
* 2 ząbki czosnku
* świeże zioła (majeranek, melisa cytrynowa)
* sól, świeżo mielony pieprz

Etapy przygotowania

Mięso pokroić w niewielkie kawałki. Cebule obrać, drobno posiekać. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i pokrojone mięso, szybko obsmażyć. Zalać winem, dodać przecier pomidorowy. Zmniejszyć ogień, wlać połowę bulionu. Dusić na małym ogniu.

Dodać paprykę w proszku i drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. Dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 1 i 1/2 godz., dolewając pozostały bulion.

Przyprawić solą i pieprzem, posypać siekanymi ziołami.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14546228]
[17.03.2009] 09:44
lasuch
ech, widzę, że nikt mojego wątku nie kontynuuje...
szkoda
ale ja się nie poddaję i dziś pyszne mięsko:
Rolada schabowa
http://www.mojegotowanie.pl/wielkanoc/rolada _schabowa

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 120 minut
Kaloryczność: 410 kcal
Ilość porcji: 10
Składniki

* 2 kg schabu
* 30 dag boczku wędzonego
* 20 dag mrożonego szpinaku
* jajko
* 3 pory
* olej
* sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, słodka papryka

Etapy przygotowania

Umyty i osuszony schab naciąć przy dłuższym brzegu tak, by powstał prostokąt. Schab natrzeć solą, pieprzem i posypać czosnkiem. Lekko rozbić.

Szpinak usmażyć na patelni, doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem, pod koniec wbić jajko. Pory oczyścić, odciąć zieloną część, białą posolić.

Na płacie mięsa ułożyć warstwę szpinaku (około 2 cm od brzegu), następnie cienkie plastry boczku natartego słodką papryką. Około 4 cm od dłuższego brzegu ułożyć pory.

Całość zwinąć w roladę, zawijając brzegi tak, jak gołąbki. Spiąć wykałaczkami i obwiązać.

Roladę obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Podlać odrobiną wody i wstawić po przykryciem do piekarnika.

smacznego

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14551758]
[18.03.2009] 09:53
lasuch
dzisiaj żurek w inny sposób. Cykl- przepisy na Wielkanoc trwa:

Żur w chlebkach
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/zupy/zu r_w_chlebkach
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Kaloryczność: 600 kcal

Ilość porcji: 4
Składniki

* 3 grzyby suszone
* 10 dag wędzonego boczku
* marchew
* cebula
* strąk zielonej papryki
* 2 łyżki oliwy
* 2 ziemniaki
* 2 torebki Żurku WINIARY
* liść laurowy
* 25 dag kiełbasy parówkowej
* 4 małe chlebki
* sól
* świeżo mielony pieprz

Etapy przygotowania

Grzyby namoczyć, osączyć i pokroić. Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na skwarki. Marchew i cebulę obrać, pokroić. Paprykę oczyścić, pokroić w paski. Marchew i cebulę wrzucić na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażyć.

Dodać paprykę i pokrojone w słupki ziemniaki, dusić pod przykryciem jeszcze 3–4 min. Zalać żurkiem rozmieszanym w 3 szklankach zimnej wody, włożyć listek i grzyby.

Gotować 20 min. Parówkową obrać ze skórki, pokroić w plastry, dodać do zupy razem ze skwarkami. Gotować jeszcze minutę, przyprawić solą i pieprzem.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14557484]
[19.03.2009] 09:53
lasuch
Staropolski żur jak znalazł na śniadanie wielkanocne.
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/zupy/st aropolski_zur

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 55 minut
Kaloryczność: 330 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki

* 40 dag włoszczyzny
* 2 grzyby suszone
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 20 dag wędzonego boczku
* 20 dag białej kiełbasy
* 8 jajek przepiórczych
* 2 liście laurowe
* 6 ziaren ziela angielskiego
* 1/2 l kwasu na żur
* łyżka smalcu
* majeranek
* natka pietruszki
* sól
* świeżo mielony pieprz

Etapy przygotowania

Włoszczyznę obrać, umyć, dość grubo pokroić. Grzyby namoczyć, osączyć, pokroić w paski. Cebule obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Boczek pokroić w paski, kiełbasę w plasterki. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.

Włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać pokrojone grzyby, pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem około 35 min. Wywar przecedzić. Grzyby włożyć z powrotem.

Boczek i kiełbasę podsmażyć na smalcu wraz z majerankiem i cebulą. Wszystko dodać do wywaru, gotować jeszcze ok. 10 minut. Wlać kiszony żur, dodać roztarty czosnek. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Podawać z jajkami i natką.

Dla ambitnej gospodyni

Kiszenie żuru
Szklankę mąki żytniej zalać taką ilością gorącej wody, aby powstało luźne ciasto (ok. 1,5 szklanki). Ostudzić. Do masy dolać 2 szklanki ciepłej wody, włożyć skórkę razowego chleba, 2 ząbki czosnku i zamieszać. Zakwas przelać do dużego słoja lub kamiennego garnka, przykryć gazą, obwiązać sznurkiem, odstawić na 2–3 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Można go wówczas przelać do wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i przechowywać w chłodnym miejscu nawet do dwóch tygodni.

a Wy jak robicie żurek na śniadanie?

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14563804]
[23.03.2009] 10:29
lasuch
a może mazurek przekładany owocami?
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ mazurek_przekladany_z_owocami
jak znalazł na wielkanocny stół. znacie inne sposoby na mazurki?
chyba wychodzą powoli z mody mazurki takie mam wrażenie.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14586291]
[23.03.2009] 11:28
llll
jajka faszerowane

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14586566]
[24.03.2009] 10:15
lasuch
Co to za Wielkanoc bez jajek? Nie da rady, to symbol tych świąt. kontynuujemy cykl- przepisy na Wielkanoc i dzisiaj sposób na pyszne jajka:
Jajka z pastami
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/przekas ki/jajka_z_pastami
Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 200 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki

* 8 jajek ugotowanych na twardo
* 6 łyżek majonezu Winiary
* 3 łyżki śmietany
* rzeżucha do dekoracji
* sól
* pieprz

Etapy przygotowania

Jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka, ugnieść widelcem, dodać majonez, śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowaną pastę podstawową podzielić na 4 części. Każdą wzbogacić posiekanymi dodatkami. Pastami faszerować połówki jajek. Dekorować dodatkami.

Farsz z tuńczyka
Puszka tuńczyka w sosie własnym l łyżeczka posiekanego koperku

Farsz z kaparów
Słoiczek marynowanych kaparów l łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Farsz z czarnych oliwek
Mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek l łyżeczka posiekanego szczypiorku

Farsz z kawiorem
Słoiczek czerwonego kawioru

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14591853]
[25.03.2009] 10:00
lasuch
nie ma świąt wielkanocnych bez mięsa i różnego rodzaju pieczeni.
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/ pieczen_z_mielonego_miesa_z_feta_i_sezamem
powyzej pyszna pieczeń, która zamierzam przed świętami wypróbowac.
ktoś chetny do wypróbowania ze mną?
zobaczymy czy dobre wyjdą.

smacznego


   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14597923]
[26.03.2009] 09:58
lasuch
Wielkanoc bez baby to nie Wielkanoc.
Znalazłem dzisiaj prezpis na pyszną Babę parzoną:
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ baba_parzona
wygląda super.
już wiem co będę piekł na święta. choć osobiscie nie przepadam, ale tradycja zobowiązuje.
smacznego

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14604137]
[27.03.2009] 14:51
palemka79
dla mnie Wielkanoc bez Mazurka i bez wielkanocnego Kurczaka to nie Wielkanoc
na mazurem mam stary, sprawdzony przepis:
oto on
Miękki mazurek z kajmakiem
Przygotowanie kajmaku:
Puszkę mleka całkowicie zanurzoną w wodzie gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu 2,5 do 3 godzin. Przed otwarciem puszkę całkowicie ostudzić. Nie polecam stosowania gotowych mas kajmakowych, tzw. krówek - różnią się smakiem, niekoniecznie pozytywnie.

Przygotowanie ciasta:
Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem posiekać w misce. Dodać żółtka, mleko, aromat i jak najszybciej zagnieść.
Ciastem wykleić blachę. Można uformować ozdobny rant, ale wówczas należy pamiętać o obciążeniu ciasta na przykład niełuskanym grochem. Spód włożyć do piekarnika i zrumienić w 180 stopniach przez około 25 minut.
Upieczone ciasto delikatnie przełożyć na deskę, posmarować cienką warstwą kwaśnego dżemu lub powideł, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i w końcu rozprowadzić równą warstwę kajmaku.
Mazurek dowolnie ozdobić kolorową polewą, bakaliami, orzechami albo owocami kandyzowanymi.
Świetnie smakuje również wersja mazurka posmarowanego dżemem, a nastepnie warstwą kajmaku wymieszanego z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

zaś na Wielkanocnego Kurczaka mam ten oto link

http://wielkanocnykurczak.pl/?src01=00a76

mam w planach takiego słodkiego piskającego Kurczaka wysłać do wielu znajomych

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14611145]
[27.03.2009] 16:50
inez.czarna
Lasuch mnie Wielkanoc kojarzy się z bardziej z żurkiem z jajkiem niż barszczem, do tego biała kiełbasa, usmażona w najprawdziwszym smalcu i sałatka wiosenna.
Palemka79 można już kupić ugotowane mleko w puszce, szkoda gazu na 3 godziny gotowania Rozdaję kurczaczki
http://wielkanocnykurczak.pl/?src01=00a76

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14611782]
[27.03.2009] 16:58
AAAASIAAAA79  aaaasiaaaa79@tlen.pl
lasuch (09.03.17 09:44):
ech, widzę, że nikt mojego wątku nie kontynuuje...
szkoda
ale ja się nie poddaję i dziś pyszne mięsko:
Rolada schabowa
http://www.mojegotowanie.pl/wielkanoc/rolada _schabowa

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 120 minut
Kaloryczność: 410 kcal
Ilość porcji: 10
Składniki

* 2 kg schabu
* 30 dag boczku wędzonego
* 20 dag mrożonego szpinaku
* jajko
* 3 pory
* olej
* sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, słodka papryka

Etapy przygotowania

Umyty i osuszony schab naciąć przy dłuższym brzegu tak, by powstał prostokąt. Schab natrzeć solą, pieprzem i posypać czosnkiem. Lekko rozbić.

Szpinak usmażyć na patelni, doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem, pod koniec wbić jajko. Pory oczyścić, odciąć zieloną część, białą posolić.

Na płacie mięsa ułożyć warstwę szpinaku (około 2 cm od brzegu), następnie cienkie plastry boczku natartego słodką papryką. Około 4 cm od dłuższego brzegu ułożyć pory.

Całość zwinąć w roladę, zawijając brzegi tak, jak gołąbki. Spiąć wykałaczkami i obwiązać.

Roladę obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Podlać odrobiną wody i wstawić po przykryciem do piekarnika.

smacznego

wydrukowalam wszystkie..poczytam ..pomysle i moze cos upichce...
a co do tych bab na wielkanoc....szkoda ze facetow nie ma na wielkanoc hihi
tylko jakies kroliki i pozostalosci po facetach-JAJKA

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14611823]
[31.03.2009] 10:08
lasuch
Mięsa na Wielkanoc być muszą. Kaczka jest w sumie dosyć egzotyczna ale jak znalazł łapie się do cyklu przepisy na Wielkanoc :

Kaczka na dziko
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/ kaczka_na_dziko

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Kaloryczność: 580 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki

* 2 kaczki (każda po 1 kg–1 kg 20 dag)
* MARYNATA:
* pokrojone warzywa:
* marchew
* pietruszka
* 1/2 selera
* 2 cebule
* 2 liście laurowe
* po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
* 2 szklanki wody
* szklanka czerwonego wytrawnego wina
* sok z dwóch cytryn
* skórka z połowy cytryny
* 4 lekko zgniecione suszone ziarna jałowca
* łyżeczka imbiru
* Przyprawa do drobiu po myśliwsku PRYMAT
* 3 jabłka

Etapy przygotowania

Mięso umyć, osuszyć. Jarzyny, cebulę, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie zalać wrzącą wodą, gotować 30 minut. Dodać pozostałe składniki marynaty. Krótko zagotować, ostudzić. Chłodną marynatą zalać kaczki. Marynować 2 dni, przekręcając, by dobrze przeszły marynatą.

Na godzinę przed pieczeniem kaczki wyjąć z marynaty, posolić. Do środka włożyć ćwiartki jabłek. Piec w temp. 180˚C przez 1 godz. –1 godz. 20 min, aż będą miękkie. W trakcie pieczenia polewać własnym sosem. Podawać z kluskami kładzionymi lub ziemniakami. smacznego

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14633284]
[31.03.2009] 15:15
siokoladda
cieszę się że już wiosna idzie i święta tuż tuż

na Wielkanoc ciasta owszem robię, ale najbardziej lubię piec np baranki albo zajączki
jakieś takie fajnie wyglądające smakołyki
ja w tym roku robię takie śmieszne króliczki z przepisu ze strony wielkanocnej dr Oetkera
http://www.oetker.pl/popup/wielkanoc2009/?wi dth=700&height=400
i jeszcze baranka bo kupiłam sobie taką formę

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14634662]
[01.04.2009] 09:35
lasuch
Pasztety są pyszne i pasują jak znalazł do cyklu przepisy na Wielkanoc:

Pasztet z wątróbek
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/miesa/p asztet_z_watrobek

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Kaloryczność: 340 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki

* 40 dag wątróbki wieprzowej
* 8 wątróbek kurzych
* 4 wątróbki indycze
* 4 żołądki kurze
* 4 serca kurze
* 15 dag gęsiego tłuszczu (można zastąpić wieprzowym podgardlem)
* cebula
* 3 Liście laurowe PRYMAT
* łyżeczka majeranku
* kieliszek koniaku
* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
* szczypta kurkumy
* 2 łyżki żelatyny
* 4 łyżki wody
* sól
* pieprz

Etapy przygotowania

Wątróbki obsmażyć, pokroić. Pokroić żołądki, serca, gęsi tłuszcz. Przełożyć przygotowane składniki do garnka, zalać wodą, dodać, cebulę, liście laurowe, i majeranek. Dusić na małym ogniu. Uduszone mięso przepuścić przez maszynkę, dodając 2/3 sosu z gotowania. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koniak, gałkę oraz kurkumę, dokładnie wymieszać.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 5 minut. Dodać do pozostałego sosu, wymieszać i wysmarować tą mieszaniną okrągłą formę (20 cm jak na babę drożdżową tylko bez komina). Włożyć przygotowaną masę, i wstawić do lodówki. Podawać z piklami.

smacznego

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14638379]
[02.04.2009] 09:38
lasuch
Na świątecznym stole nie moze zabraknąć kiełbasy, która do cyklu przepisy na Wielkanoc pasuje idealnie.

Kiełbasa w sosie polskim
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/miesa/k ielbasa_w_sosie_polskim
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 60 minut
Kaloryczność: 430 kcal
Ilość porcji: 10
Składniki

* 1 i 1/2 kg surowej kiełbasy
* 1/2 l ciemnego piwa
* 1/2 l wody
* 2 cebule
* 2 goździki
* 5 ziaren Ziela angielskiego całego Jamajskiego PRYMAT
* majeranek
* łyżka cukru pudru
* sok z cytryny
* łyżka masła
* łyżka mąki
* sól
* pieprz

Etapy przygotowania

Kiełbasę ułożyć w szerokim rondlu, zalać piwem i wodą, dodać pokrojone w plasterki cebule, przyprawy, cukier puder, zakwasić sokiem z cytryny. Gotować na małym ogniu przez godzinę.

Wyjąć na półmisek. Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, rozprowadzić wywarem z kiełbasy, doprawić solą i pieprzem. Porcje kiełbasy przekładać do miseczek, zalewać gorącym sosem. smacznego

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14643175]
[03.04.2009] 09:55
lasuch
Wczoraj była kiełbasa w sosie polskim to dziś pójdę za ciosem i kolejny rodzaj kiełbasy, który pasuje do naszego cyklu przepisy na Wielkanoc

Kiełbasa w cieście
http://www.mojegotowanie.pl/wielkanoc/kielba sa_w_ciescie
Czas przygotowania: 90 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Kaloryczność: 280 kcal
Ilość porcji: 10
Składniki

* CIASTO:
* 15 g drożdży
* 5 g cukru
* 125 ml ciepłego mleka
* 25 dag mąki
* 2 jajka
* 4 dag masła
* 2 rozmącone jajka do smarowania ciasta
* do posypania ciasta kminek cały
* 60 dag białej kiełbasy, pęczek włoszczyzny
* sól

Etapy przygotowania

Ciasto: drożdże rozrobić z cukrem, mlekiem i łyżką mąki. Gdy rozczyn podrośnie, wlać do pozostałej mąki, dodać jajka, szczyptę soli, zagnieść ciasto. Dodać masło, wyrobić. Postawić do wyrośnięcia.

Nadzienie: włoszczyznę umyć, obrać i ugotować w 750 ml wody. Wywar ostudzić. Skórkę kiełbasy nakłuć widelcem. Włożyć do wywaru, podgrzewać przez 20 min. Wyjąć, ostudzić, zdjąć skórkę. Kiełbasę zawinąć w folię aluminiową i schłodzić.

Wyrośnięte ciasto zagnieść, rozwałkować na prostokąt o grubości 0,6 cm. Kiełbasę smarować rozmąconym jajkiem, obtaczać w mące. Ciasto przekroić na prostokąty takiej wielkości, aby w każdy można było zawinąć jeden kawałek kiełbasy. Posmarować jajkiem, ułożyć na nich kiełbasę, brzegi i końce ciasta skleić. Powierzchnię bułek smarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem. Piec w temperaturze 180˚C przez 45 minut, aż ciasto się zrumieni.

smacznego

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14647925]
[03.04.2009] 16:47
mery_blue

[nie mam nic do powiedzenia]

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14649396]
[06.04.2009] 10:11
lasuch
Święta tuż, tuż. Dzisiaj kolejna propozycja z cyklu przepisy na Wielkanoc a konkretnie mięsko

Indyk w migdałach
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/miesa/i ndyk_w_migdalach
Czas przygotowania: 45 minut
Czas duszenia: 40 minut
Kaloryczność: 470 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki

* 1 i 1/2 kg piersi indyka
* 25 dag rodzynek
* 2 dag masła
* łyżka oleju
* 25 suszonych śliwek
* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
* laska cynamonu
* 2 goździki
* torebka cukru waniliowego
* 25 dag migdałów bez skórki
* sól
* pieprz

Indyka pokroić na 6–8 grubych plastrów (około 2 cm). Rodzynki moczyć w wodzie przez 30 minut. Indyka podsmażyć w rondlu na maśle i oleju. Przełożyć na półmisek.

Do sosu ze smażenia indyka dodać wymoczone rodzynki, śliwki, wymieszać. Dodać gałkę muszkatołową, laskę cynamonu, goździki, doprawić solą i pieprzem, włożyć kawałki indyka, zalać 1/2 szklanki wody, posypać cukrem waniliowym, przykryć.

Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Dodać migdały, pozostawić na małym ogniu jeszcze na 30 minut. Podawać z ryżem, kaszą lub pieczywem oraz zieloną sałatą.

smacznego

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14662442]
[06.04.2009] 15:36
KasiulaK
ale przepisów chyba od dziś nie powinnam już z kuchni wychodzić żeby to wszystko móc przyrządzić

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14663733]
[07.04.2009] 10:11
lasuch
Dzisiaj pyszna przekąska, która będzie, jak sądzę, pasowała na wielkanocny stół. Cykl przepisy na Wielkanoc trwa:

Babeczki z boczkiem
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/przekas ki/babeczki_z_boczkiem
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Kaloryczność: 230 kcal
Ilość porcji: 15
Składniki

* Farsz:
* 30 dag wędzonego boczku
* łyżka oleju
* przyprawa do pieczeni
* 4 łyżki śmietany
* 2 jajka
* papryczka chili
* 10 suszonych śliwek
* sól
* pieprz
* Ciasto:
* 10 dag masła
* 2 żółtka
* sól
* 1 i 1/2 szklanki mąki

Etapy przygotowania

Boczek pokroić w drobne paseczki, podsmażyć na łyżce oleju z łyżeczką Przyprawy do pieczeni. W misce rozbić jajka, wymieszać ze śmietaną, boczkiem, śliwkami, posiekaną papryczką chili, doprawić solą i pieprzem.

Zagnieść składniki ciasta, wylepić nim foremki, nakłuć widelcem, zapiec 10–12 min w 180˚C. Wyjąć z piekarnika, wypełnić farszem. Piec przez ok. 15 minut w temp. 180˚C. Podawać przestudzone. smacznego

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14667175]
[08.04.2009] 09:47
lasuch
Już ostatnie dni cyklu przepisy na Wielkanoc. Dzisiaj wykwintna (przynajmneij z nazwy i szybka przekąska:

Szaszłyki z przepiórczych jaj
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/przekas ki/szaszlyki_z_przepiorczych_jaj
Czas przygotowania: 15 minut
Kaloryczność: 100 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki

* 12 jajek przepiórczych
* 12 pomidorków koktajlowych
* 12 czarnych oliwek
* 12 marynowanych pieczarek
* szczypior

Etapy przygotowania

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Pomidorki umyć, oliwki, pieczarki osączyć z zalewy, szczypior pociąć na 3-cm kawałki. Nakłuwać kolejno na drewniane patyczki do szaszłyków: pomidorki, jajka, oliwki, pieczarki, szczypior. smacznego

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14672430]
[08.04.2009] 12:49
loloo
Najlepsze przepisy wielkanocne

http://szort.pl/i0k8o

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [14673221]

    1 2 3
 » Odpowiedz na ten temat