o2.pl forum.o2.pl
poczta.o2.pl
E-mail 20GB
Pudelek.pl - plotki, zdjęcia, sensacje
Pudelek
Wrzuta.pl - video, muzyka, mp3
Wideo+mp3
Login: @o2.pl Hasło:
  Strona główna» forum Po 30-tce - ogólna dyskusja
 » Odpowiedz na ten temat

Jak przyrządzić bakłażany?

    1 2
[09.06.2008] 22:37
kucharek
Bakłażany w sosie sojowym

2 bakłażany
1 cebula
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wermutu wytrawnego
sok cytrynowy
olej
pieprz
sól biała

Nie obrane bakłażany pokrajać w plastry.
Cebulę posiekać.
Sos sojowy i wermut zmieszać w miseczce.
Rozgrzać olej na patelni, smażyć cebulę, dodać bakłażany.
Dodać 1/2 szklanki wody, mieszając dusić 10 minut.
Dodać sos sojowy wymieszany z pozostałymi składnikami i poddusić.
Przyprawić solą i pieprzem.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903945]
[09.06.2008] 22:38
kucharek
Wartości odżywcze
Bakłażan należy do tej samej rodziny, co papryka, pomidory czy, o dziwo, tytoń. Ma ozdobne liście, a owoce to jagoda o maczugowatym, jajowatym, kulistym, owalnym, gruszkowy lub cylindrycznym kształcie. Ale nie tylko kształt wyróżnia go na sklepowej półce. Lśniąca skórka, najczęściej w różnych odcieniach fioletu to również jego znak rozpoznawczy.
Mimo, że 100 gramów bakłażana to ok. 30 kalorii, nie jest on wskazany dla ludzi na diecie - warzywo jest bowiem ciężkostrawne. Unikać go powinny także: kobiety w ciąży, małe dzieci, ludzie z problemami przewodu pokarmowego i nerkami. Głównym powodem przeciwwskazań jest to, że powoduje wzdęcia. Poza tym jednak posiada wiele zalet. Zawiera dużo potasu, sporo fosforu i wapnia, a także znaczne ilości błonnika (ok. 50% więcej, niż jabłka lub brzoskwinie). Mówi się także, że bakłażany dają długowieczność i obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Jak kupować
Kupując należy zwrócić uwagę, by wybierać owoce z gładką błyszczącą skórką, bez żadnych uszkodzeń. Pod naciskiem palca miąższ powinien lekko się uginać. Dojrzałe bakłażany, owinięte w folię, należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3-4 dni.
Po obraniu dobrze jest posypać bakłażan solą lub skropić sokiem z cytryny w celu pozbawienia nieprzyjemnego, goryczkowego smaku.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903950]
[10.06.2008] 01:55
gotowanie na śniadanie
• Sałatka z surowych bakłażanów

2 bakłażany, 2 małe pomidory, 1 łyżka drobno posiekanej naci pietruszki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, szczypta cukru.
Bakłażany umyć, odciąć czubki razem z szypułką, obrać ze skórki, pokrajać w cienkie plastry, a potem — na małe kawałki. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru, cytryną i oliwą. Odstawić na 30 min w chłodne miejsce, aby sałatka „przemacerowała" się. Udekorować dookoła pół plasterkami pomidorów i posypać natką pietruszki.

• Sałatka z surowych bakłażanów po prowansalsku

2 bakłażany, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki oleju sojowego lub oliwy, 2 łyżki zmielonych orzechów, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka drobno pokrajanej rzeżuchy, 2 jajka ugotowane na twardo, 10 nadziewanych papryką oliwek, 1 mała .puszka tuńczyka, sól, pieprz.
Bakłażany umyć, odciąć czubki razem z szypułką, obrać ze skórki i pokrajać wzdłuż w plastry. Polać je octem wymieszanym z oliwą, orzechami, drobno pokrajanym czosnkiem doprawionym do smaku solą i pieprzem. Po 1 godz. odcisnąć płyn, bakłażany pokrajać w dużą kostkę, wymieszać z jajkami pokrajanymi w pół plasterki, rzeżuchą, oliwkami i kawałeczkami tuńczyka. Sałatkę doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem cytrynowym.

• Bułgarska sałatka z bakłażanów „klasztorna”

50 dag słodkiej papryki, 40 dag bakłażanów, 40 dag ogórków, 4 łyżki oliwy lub oleju, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 pomidory, 2 jajka, sól, 1 łyżka octu, natka, czosnek.
Paprykę umyć i upiec w piekarniku aż zmięknie, a skórka zmarszczy się. Odciąć koniec z szypułką i obrać ze skórki. Wybrać pestki ze środka, polać oliwą zmieszaną z octem. Ogórki umyć, obrać, pokrajać na kawałeczki wielkości ziarenka ryżu. Osolić, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i wypełnić tą mieszaniną strąki papryki. Bakłażany upiec na blasze lub w piekarniku aż skórka zbrązowieje, a miąższ zmięknie. Zdjąć skórkę, posiekać nierdzewnym nożem, dodać 2 - 3 łyżki oliwy, posiekany ząbek czosnku, orzechy, osolić i dobrze wymieszać. Na środku okrągłego półmiska ułożyć kupkę pasły bakłażanowej, obłożyć ją promieniście wypełnionymi strąkami papryki, kierując ostrymi czubkami do wewnątrz. Przedzielić strąki papryki plasterkami pomidorów i jajek ugotowanych na twardo.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12904883]
[10.06.2008] 01:58
gotowanie na śniadanie
• Kawior z bakłażanów po bułgarsku

60 dag bakłażanów, 1/2 szklanki oliwy lub oleju, 2 łyżki octu winnego, 2 jajka ugotowane na twardo, 15 dag pomidorów, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki zsiadłego mleka, 2 łyżki drobno pokrajanych orzechów włoskich, sól, pieprz, drobno posiekana nać pietruszki.
Bakłażany upiec na blasze lub w piekarniku, aż skórka zbrązowieje, a warzywa będą miękkie; miąższ powinien być jasny. Gorące bakłażany obrać ze skórki, posiekać nierdzewnym nożem lub zmiażdżyć drewnianą łyżką. Następnie ucierać w misce, dodając stopniowo oliwę, zmiażdżony czosnek, drobno posiekaną nać pietruszki i ocet. Doprawić solą, ucierać jeszcze przez kilka minut, dodając orzechy i zsiadłe mleko. Wyłożyć „kawior" do salaterki lub na okrągły talerz i obłożyć dookoła plasterkami pomidorów. Posypać posiekanymi jajkami.

• Kawior z bakłażanów I

2 duże bakłażany, 1 mała główka czosnku, 1 - 2 cytryny lub 2 – 4 łyżki soku cytrynowego, kilka łyżek oleju sezamowego lub innego, sól, nać pietruszki.
Bakłażany umyć, wytrzeć i upiec na blasze lub w piekarniku, aż zmiękną. Przekrajać na połowy i drewnianą łyżką wyskrobać miękisz ze skórki. Czosnek oczyścić z łusek, drobno pokrajać i dokładnie rozgnieść lub utłuc w moździerzu z łyżeczką soli. Utrzeć w misce drewnianą łyżką miękisz bakłażanów z czosnkiem, olejem i sokiem cytrynowym na pastę. Podawać pastę w miseczce na zimno. Przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Kawior z bakłażanów jada się do zimnych mięs.

• Kawior z bakłażanów II

2 bakłażany, 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oliwy lub oleju 1/2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.
Bakłażany umyć i ugotować we wrzącej wodzie, aż będą miękkie. Ostudzić, obrać ze skórki i posiekać na miazgę nierdzewnym nożem lub rozetrzeć drewnianą łyżką. Cebulę obrać z łusek, umyć, pokrajać w drobną kostkę, sparzyć i odcedzić. W płaskim garnku poddusić przecier pomidorowy z oliwą, dodać posiekane bakłażany i cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Chwilę dusić mieszając. Wystudzić.
Podawać pastę z bakłażanów skropioną sokiem z cytryny i posypaną drobno posiekaną natką pietruszki jako elegancką przystawkę lub dodatek do mięs. • Kawior z bakłażanów III

2 bakłażany, 1 duży pomidor, 1 cebula, 2 łyżki oleju lub oliwy, 1 łyżka soku z cytryny lub winnego octu, sól, pieprz, nać pietruszki.
Bakłażany upiec w piekarniku, aż skórka mocno zbrązowieje, a owoce „skurczą się". Ściągnąć z nich skórkę, wystudzić i drobno posiekać nierdzewnym nożem lub rozetrzeć drewnianą łyżką. Cebulę obrać z łusek, opłukać i drobniutko posiekać w kostkę. Pomidor umyć, sparzyć, pokrajać w małe kawałeczki. Wymieszać miazgę bakłażanów z cebulą, pomidorem, oliwą, cytryną, solą i pieprzem. Posypać posiekaną nacią pietruszki.

• Sałatka „Ajvar”

50 dag słodkiej papryki, 50 dag bakłażanów, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy lub oleju, 1/2 łyżki octu, sól, pieprz.
Bakłażany i paprykę upiec w piekarniku lub na rozgrzanej blasze, zdjąć skórkę, posiekać drewnianą łyżką lub nierdzewnym nożem, aby nie czerniały. Dodać drobno posiekane: czosnek i cebulę. Doprawić pieprzem, oliwą i octem, posolić. Wsławić do lodówki. Sałatkę podaje się na zimno, jako przystawkę do zimnych mięs.

• Przystawka z bakłażanów z orzechami

2 bakłażany, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy.
Bakłażany umyć i upiec na blasze lub w piekarniku, obracając na wszystkie strony. Skórka powinna przypiec się prawie na czarno, a wnętrze — po naciśnięciu palcem — powinno być zupełnie miękkie. Następnie obrać bakłażany ze skórki, miąższ włożyć do miseczki, dodać drobno posiekany czosnek, zmielone orzechy i oliwę. Rozetrzeć na jednolity krem. Doprawić cytryną, pieprzem i solą. Podawać pastę wychłodzoną, posypaną nacią pietruszki, jako dodatek do zimnych mięs lub do chleba.

• Imam Bayeldi

4 bakłażany, 4 pomidory, 4 cebule, 60 dag rodzynków, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki zmielonego angielskiego ziela, 1 łyżka drobno posiekanej naci pietruszki, 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, olej.
Bakłażany umyć, odciąć ogonki, ponacinać nożem wzdłuż 4 - 5 razy, posolić przecięcia i ustawić w ten sposób, aby ściekał puszczony sok. Rozgrzać w garnku oliwę, lekko zrumienić w niej drobno posiekaną cebulę, następnie włożyć pokrajane pomidory bez skórki i pestek. Posolić, posypać pieprzem i zmielonym angielskim zielem oraz posiekaną nacią pietruszki. Wymieszać i dusić tak długo, aż powstanie gęste puree. Dołożyć umyte i wymoczone w ciepłej wodzie rodzynki, dusić jeszcze 2 - 3 min na małym ogniu. Ostudzić farsz i nadziewać nim osaczone z soku bakłażany. Włożyć je do ogniotrwałego naczynia, zalać olejem oraz resztą puree, by były do połowy przykryte. Dodać czosnek i liść laurowy, przykryć i na wolnym ogniu gotować 1 godz., aż bakłażany staną się miękkie, a sos wygotuje się. Zbył ostro gotowane bakłażany będą miały twardą skórę. Zostawić do wystygnięcia w sosie. Podawać następnego dnia osaczone z sosu, jako przystawkę.

• Pasta z bakłażanów

1 duży bakłażan, 2 małe pomidory, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki drobniutko posiekanej naci pietruszki, 1 łyżka oliwy lub oleju, sól, pieprz.
Bak

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12904890]
[10.06.2008] 02:00
gotowanie na śniadanie
• Pasta z bakłażanów

1 duży bakłażan, 2 małe pomidory, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki drobniutko posiekanej naci pietruszki, 1 łyżka oliwy lub oleju, sól, pieprz.
Bakłażan umyć, owinąć szczelnie folią aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze ok. 200°C przez 20— 30 min. Upieczony bakłażan powinien być zupełnie miękki, a skórka — ciemnobrązowa. Łyżeczką ze stali nierdzewnej lub plastykową wyskrobać miękisz. Pomidory po umyciu sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać na kawałki. Czosnek obrać z łuski i drobniutko posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować. Pastę doprawić solą i pieprzem. Podać jako przystawkę lub stosować do smarowania grzanek.

• Przystawka gruzińska z bakłażanów

2 bakłażany, 50 dag wyłuskanych orzechów włoskich, 1 duża cebula, 1 duży ząbek czosnku, 2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki, papryka w proszku, ocet winny lub owocowy, bulion z kostki, sól, pieprz.
Bakłażany umyć, odciąć końce z szypułką, przekrajać na połowę, wydrążyć pestki i część miękiszu. Włożyć do osolonego wrzątku i odstawić na 5 min nie gotując. Następnie wyjąć i starannie osaczyć z wody. Orzechy, cebulę i czosnek oraz umytą nać pietruszki drobniutko posiekać. Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z cebulą, orzechami i pietruszką, zwilżyć bulionem, doprawić octem i pieprzem. Napełnić farszem połówki bakłażanów. Resztę farszu rozcieńczyć octem pół na pół z wodą i zalać bakłażany ułożone w misce. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 - 3 dni, żeby się zamarynowały. Podawać bakłażany osaczone z zalewy, jako zimną zakąskę.

• Bakłażany po grecku

2 bakłażany, 2 łyżki mąki, 3 łyżki oleju lub oliwy, sól, pieprz.
Sos: 2 marchewki, kawałek selera, 1 mała pietruszka, 2 cebule, 3 łyżki oleju lub oliwy, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, szczypta cukru, papryka w proszku, sok cytrynowy.
Bakłażany umyć, pokrajać skośnie w dość grube krążki, osolić i odłożyć na 30 min. Następnie obetrzeć z soku, obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano w silnie rozgrzanym oleju. Ułożyć na półmisku i zalać gęstym sosem. Sos przyrządzić w następujący sposób: warzywa umyć, oczyścić, zetrzeć na tarce w grube wiórki i poddusić w rozgrzanym oleju, oprószając solą i pieprzem. Gdy zaczną się lekko rumienić, podlać troszkę wody i dusić pod przykryciem. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i dusić do miękkości, odparowując nadmiar płynu. Sos powinien być gęsty. Doprawić go kilkoma kroplami soku z cytryny.

• Bakłażany faszerowane sałatką jarzynowa

2 duże bakłażany, 2 filiżanki sałatki jarzynowej z majonezem, 2 łyżki groszku konserwowego o jak najmniejszych ziarnkach, 2 łyżki drobno posiekanej zieleniny (mieszaniny koperku, naci pietruszki i szczypiorku).
Bakłażany umyć i upiec w piekarniku. Gdy będą miękkie, wyjąć, ostudzić, przekrajać na połowy, wydrążyć część miękiszu i pesteczki. Wypełnić wnętrze sałatką jarzynową, posypać groszkiem i zieleniną.

• Bakłażany pieczone na grillu

2 bakłażany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Bakłażany umyć, odciąć czubki od strony szypułki, pokrajać wzdłuż na plasterki o grubości 1 cm i posolić. Odstawić na 30 min, aby puściły sok. Obetrzeć je z soku, popieprzyć i posypać utartą gałką muszkatołową. Natłuścić oliwą i upiec na niezbyt gorącym grillu. Podawać pieczone bakłażany jako dodatek do mięsa lub jako przystawkę, np. w połączeniu z upieczonymi na grillu pomidorami.

• Zakąska z panierowanych bakłażanów

75 dag bakłażanów, 15 dag tartego sera żółtego, 4 jajka, 1/2 szklanki mąki, 3/4 szklanki oliwy lub oleju, 1/3 szklanki tartej bułki, /2 szklanki zsiadłego mleka, sól, pieprz, drobno posiekana nać pietruszki, 1 ząbek czosnku.
Bakłażany umyć, odciąć czubki razem z szypułkami, pokrajać w plastry o grubości 1/2 cm, posolić i odstawić na 15 min, aby odciekł sok. Następnie osuszyć serwetką bibułkową i obsmażyć na rumiano w oliwie. Przygotować na nadzienie gęstą pastę z utartego na grubej tarce sera, drobniutko posiekanej naci pietruszki i 2 jajek. Doprawić solą i pieprzem. Na każdy plasterek bakłażana położyć łyżkę pasty, przykryć drugim plasterkiem i przycisnąć, żeby się skleiły. Faszerowane „placuszki” obtaczać w mące, następnie w roztrzepanych jajkach, bułce tartej i ponownie w jajkach. Usmażyć na rumiano w silnie rozgrzanym oleju. Gotowe układać na półmisku pojedynczą warstwą, żeby nie zeszło panierowanie. Polać zsiadłym mlekiem roztrzepanym ze zmiażdżonym czosnkiem. Placuszki z bakłażanów można jeść na zimno i na gorąco.

• Bakłażany smażone

3 bakłażany, 2 łyżki mąki, 6 łyżek oliwy lub oleju, sól, pieprz, 2 łyżki drobno posiekanej zieleniny.
Bakłażany umyć, pokrajać wzdłuż na plastry, usuwając szypułkę i kielich. Osolić i odstawić na 30 min. Następnie obetrzeć z soku, oprószyć mąką i usmażyć na ciemnozłoty kolor w silnie rozgrzanym oleju. W czasie smażenia przewrócić na drugą stronę. Osaczone z tłuszczu bakłażany wykładać na półmisek. Posypać je pieprzem i zieleniną. Podawać z sałatką z pomidorów i ziemniakami z wody lub ryżem.

• Bakłażany smażone panierowane

4 bakłażany, 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 1/2 szklanki tartej bułki,1/2 szklanki oliwy lub oleju, sól, pieprz.
Bakłażany umyć, odciąć końce z szypułką i kielichem, pokrajać wzdłuż na plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 min.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12904893]
[20.11.2017] 20:06
[10.06.2008] 02:02
gotowanie na śniadanie
• Bakłażany smażone z ziołami

3 bakłażany, 2 ząbki czosnku, pęczek naci pietruszki, bazylii i majeranku, 1/2 szklanki oliwy lub oleju, sól.
Bakłażany umyć, odciąć końce z szypułką i pokrajać ukośnie w krążki. Osolić i pozostawić na 1 godz., żeby spłynął sok. Następnie starannie osuszyć. Usmażyć z obu stron w dużej ilości niezbyt gorącego tłuszczu, przewracając od czasu do czasu. Gdy będą miękkie, wyjąć z tłuszczu, osaczyć i przełożyć na wygrzany półmisek. W oleju pozostałym na patelni smażyć przez kilka sekund drobno pokrajane zioła i posiekany drobniutko czosnek. Przelać razem z olejem na usmażone bakłażany i podawać.

• Bakłażany smażone w cieście omletowym

3 bakłażany, 2 łyżki mąki, 2 jajka, olej sojowy do smażenia, sól.
Bakłażany umyć, obrać ze skórki, pokrajać w krążki o grubości 1 cm. Osolić i zostawić, na co najmniej 30 min, aby puściły sok. Obetrzeć z soku, maczać w mące, następnie w roztrzepanych jajkach z odrobiną soli i smażyć z obu stron przez 5 min na silnie rozgrzanym oleju. Podawać posypane zieleniną z sałatką pomidorową.

• Musaka z bakłażanów

2 bakłażany, 5 cebul, 40 dag mielonego mięsa (wołowiny lub baraniny), 4 pomidory, 2 jajka, 8 łyżek oleju lub oliwy, 1/2 szklanki bulionu, 1/2 szklanki przecieru pomidorowego, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz.
Bakłażany umyć, obrać ze skórki, pokrajać w plastry i posolić. Odstawić przyciśnięte na 30 min, aby puściły sok. Następnie obetrzeć z soku i obsmażyć w oleju na rumiano. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokrajać w plasterki i zrumienić w oleju na złoto. Pomidory umyć, pokrajać w grube plastry i podsmażyć w oleju z obu stron. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układać warstwami: bakłażany, cebulę, mielone mięso i pomidory. Przecier pomidorowy rozprowadzić bulionem, przyprawiając solą i pieprzem. Zalać tym sosem zapiekankę. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 30 min. Żółtka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zalać nimi wyjętą z piekarnika musakę i ponownie wstawić do pieca na 15 min. Podawać zapieczoną na rumiano, gorącą, krając na kwadratowe porcje.

• Bakłażany zapiekane z cukinią

2 bakłażany, 6 małych, młodziutkich cukini, 2 cebule, 1 duży ząbek czosnku, 3 łyżki pasty pomidorowej, 3/4 szklanki bulionu z kostki, 2 łyżki tartej bułki, 3 łyżki oliwy, szczypta cukru, sól, pieprz.
Bakłażany umyć, obrać posypać solą i odstawić na 30 minut. Cukinie umyć i pokrajać w talarki. Cebulę i czosnek obrać z łusek, opłukać i drobno posiekać. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć w nim plastry bakłażanów obtarte z soku, posypać cebulą wymieszaną z czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, przykryć talarkami cukini, posolić i posypać pieprzem. Pastę pomidorową wymieszać z bulionem, przyprawić cukrem, solą i pieprzem i zalać tym sosem warzywa. Z wierzchu obsypać tartą bułką i polać olejem. Zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku. Podawać, jako gorącą lub zimną przystawkę.

• „Ratatouille” z jajkiem

20 dag pomidorów, 5 dag malutkich cukini, 1 bakłażan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 mała słodka papryka, tymianek, liść laurowy, sól, pieprz, 2 jajka, olej.
Bakłażany umyć, pokrajać w plastry, posolić i odstawić na 30 min, aby puściły sok. Potem obetrzeć z soku i pokrajać w kostkę. Cukinie umyć i pokrajać w kostkę. Cebulę i czosnek obrać z łusek i drobno posiekać. Paprykę umyć, odciąć szypułkę, usunąć gniazdo nasienne, pokrajać w paseczki. Tymianek lub nać pietruszki umyć i drobniutko posiekać. W gorącym oleju podsmażyć cebulę i czosnek, gdy będą szkliste, dodać obrane ze skórki, pokrajane pomidory i paprykę oraz bakłażany i cukinię. Posypać zieleniną, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić 1 godz. Przełożyć do ogniotrwałego, natłuszczonego naczynia, zrobić w środku wgłębienie, wbić do niego jajka i wstawić do gorącego piekarnika. Gdy jajka się zetną, potrawa jest gotowa.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12904897]
[10.06.2008] 02:07
gotowanie na śniadanie
• Bakłażany zapiekane z serem

1 kg bakłażanów, ok. 1/2 szklanki oliwy lub oleju, 2 łyżki masła, 1 szklanka bulionu, 1/2 pęczka świeżej bazylii lub naci pietruszki, 25 dag topionego sera ementalskiego lub sera cheddar, sól.
Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułki, obrać ze skórki, pokrajać wzdłuż na dość cienkie plastry. Ułożyć je na płaskim talerzu, posolić i odstawić na 30 min, aby puściły sok. Następnie przycisnąć i osaczyć z soku, z którym spłynie gorycz. Opłukać i usmażyć na gorącym oleju. Wysmarować masłem ogniotrwałe naczynie, ułożyć w nim warstwę bakłażanów, podlać kilkoma łyżkami bulionu, posypać drobno posiekaną zieleniną i przykryć warstwą plasterków sera. Układać warstwy aż do wyczerpania składników, podlewając bulionem. Na wierzchu powinien być ser. Wstawić do średnio gorącego piekarnika. Zapiekać, aż ser całkowicie się stopi i na powierzchni potrawy utworzy się przyrumieniona skórka.

• Bakłażany zapiekane z pomidorami

1kg bakłażanów, 1/3 szklanki oleju lub oliwy, 6 - 8 łyżek tartej bułki, 30 dag pomidorów, sól.
Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułki, prze-krajać wzdłuż na połowy, ostrym nożem ponacinać poprzecznie miąższ i posolić. Odstawić na pewien czas, aby puściły sok, a następnie opłukać i osuszyć. Do ogniotrwałego naczynia wlać niepełną szklankę wody i olej. Poukładać połówki bakłażanów przekrojem do góry. Posypać obficie każdą połówkę tartą bułką, ugnieść bułkę i na wierzchu położyć plasterki pomidorów. Lekko posolić. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i upiec do miękkości, dość często podlewając tworzącym się sosem. Upieczone bakłażany wyłożyć na półmisek, polać sosem i posypać tartym serem lub drobno posiekaną nacią pietruszki. Tę potrawę z bakłażanów podaje się jako samodzielne danie albo na przystawkę.

• Bakłażany z mięsem i pomidorami

60 dag bakłażanów, 30 dag pomidorów, 10 dag cebuli, 25 dag pieczonej baraniny, 2 jajka, 3/4 szklanki oleju lub oliwy, sól, pieprz.
Sos: 1 kg pomidorów, 10 dag cebuli, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju lub oliwy, 1 czubata łyżka mąki, nać pietruszki, tymianek świeży, liść laurowy, sól, pieprz.
Przyrządzanie potrawy należy zacząć od sosu, który będzie się wolno gotował w czasie przygotowywania bakłażanów i nadzienia. W dużym garnku zagrzać oliwę. Gdy będzie gorąca, włożyć do niej umyte i pokrajane na ćwiartki pomidory oraz drobno posiekaną cebulę i czosnek. Umyć i związać w pęczek pietruszkę i tymianek oraz liść laurowy. Włożyć pęczek zieleniny do sosu i gotować na bardzo słabym ogniu przez 30 min. Następnie wyjąć przyprawy, sos przetrzeć przez sito, zagęścić mąką i zagotować. Osolić i posypać pieprzem. Umyte bakłażany obrać i poprzekrawać wzdłuż na cienkie płatki. Zagrzać w garnku ok. 2 łyżek oliwy i obrumienić bakłażany z obu stron. Osaczyć z tłuszczu na bibule lub celulozowej serwetce. Następnie przygotować mięsny farsz. Baraninę pokrajać na malutkie kawałeczki. Umytą cebulę bardzo drobniutko posiekać. Pomidory umyć, sparzyć, pokrajać na ćwiartki, pozbawić pestek i pokrajać w drobną kostkę. Do garnka, w którym smażyły się bakłażany, wlać resztę oliwy, silnie rozgrzać i włożyć mięso, pomidory i cebulę. Posolić, 'posypać pieprzem, wymieszać i przesmażyć. Natłuścić garnek żaroodporny i układać w nim warstwami: bakłażany i farsz mięsny, aż do wyczerpania składników. Zalać sosem pomidorowym, tak, aby doszedł do dna. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godz.

• Bakłażany nadziewane

4 duże bakłażany, 6 pomidorów, 1 łyżka drobno posiekanej naci pietruszki, 1 cebula, 2 łyżki oliwy lub oleju, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz, nać pietruszki do dekoracji.
Bakłażany umyć, włożyć do garnka z wrzącą wodą i obgotować przez 5 min. Następnie wyjąć, osuszyć, przeciąć wzdłuż na połowy i wydrążyć część miękiszu. Przygotować nadzienie z drobno pokrajanych, wydrążonych kawałków miękiszu bakłażanów, umytych, obranych ze skórki i roztartych pomidorów, pietruszki i drobno pokrajanej cebuli. Doprawić je pieprzem i solą. Nafaszerować bakłażany, włożyć je na blachę do pieczenia z wysokimi brzegami, podlać bulionem, skropić oliwą, przełożyć pomidorami, jeśli pozostały z nadzienia. Wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika i zapiekać przez 30 min aż będą miękkie. Wyłożyć na półmisek i przybrać pietruszką. Nadziewane bakłażany można podawać jako jarzynę do mięsa lub na przystawkę.

• Bakłażany nadziewane mięsem

1 kg małych, podłużnych bakłażanów, 2 łyżki drobno pokrajanych orzechów włoskich, 25 dag mięsa jagnięcego lub cielęciny, 50 dag pomidorów, 1/2 szklanki oliwy lub oleju, sól, pieprz.
Bakłażany umyć i oczyścić z kielichów kwiatowych, pozostawiając ogonki. Włożyć do wrzącej wody i gotować przez 5 min. Mięso umyć, zemleć w maszynce, doprawić pieprzem i solą. Lekko przesmażyć w oleju. Po wyjęciu mięsa podsmażyć w tłuszczu orzechy. Wymieszać mięso z orzechami. Poprzecinać bakłażany wzdłuż na połowy prawie do ogonka. Wydrążyć trochę i wypełnić farszem mięsnym ściśle go upychając. Ułożyć w natłuszczonej blasze do pieczenia. Przygotować sos z umytych i pokrajanych na kawałki pomidorów, osolonych, doprawionych pieprzem i uduszonych w oleju, a potem przetartych przez sito. Polać nim bakłażany i wstawić do dość mocno nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez 30 min, aż będą miękkie. Wyjmować je trzeba bardzo ostrożnie, żeby się nie porozpadały. Wyłożyć na półmisek i

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12904905]
[10.06.2008] 02:09
gotowanie na śniadanie
• Bakłażany nadziewane ryżem

1 kg bakłażanów, 20 dag pieczarek, 1/2 szklanki ryżu, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki tartej bułki, 4 łyżki tartego sera, 4 - 5 łyżek oleju sojowego lub oliwy, sól, pieprz, drobno posiekana nać pietruszki.
Bakłażany umyć, przekrajać na połowy, nie obierać. Posolić i odłożyć na 30 min, aby puściły sok. Obetrzeć z soku i wydrążyć miękisz w ten sposób, aby przy skórce zostało trochę miąższu. Pieczarki umyć, oczyścić i drobniutko pokrajać. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokrajać w małą kostkę. Pieczarki i cebulę posolić i krótko podsmażyć w oleju. Wymieszać z ryżem ugotowanym na sypko, lecz lekko twardawym. Dodać roztrzepane jajko. Wypełnić tym farszem połówki bakłażanów. Posypać z wierzchu tartym serem. Ułożyć je na blasze ciasno, jedną obok drugiej, farszem do góry, podlać olejem i niewielką ilością wody. Wolne miejsca wypełnić wydrążonym miąższem bakłażanów posiekanym w kostkę i doprawionym solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec aż na powierzchni utworzy się złota, przypieczona skórka. Podawać bakłażany posypane zieloną pietruszką.

• Bakłażany po parysku

4 bakłażany, 30 dag pieczonego mięsa jagnięcego lub cielęciny, kury czy innego chudego białego mięsa, 18 dag słoniny, 1 czerstwa bułka, 4 żółtka, gałka muszkatołowa, sól.
Bakłażany umyć, przekrajać na połowy, posolić i odstawić na 30 min. Obetrzeć z wydzielonego soku i wydrążyć łyżeczką miękisz. Mięso drobno posiekać, doprawić solą i utartą gałką muszkatołową oraz wymieszać z pokrajaną drobno słoniną i namoczoną, a potem odciśniętą bułką i żółtkami. Napełnić farszem połówki bakłażanów. Ułożyć na blasze natłuszczonej słoniną. Polać stopioną słoniną i upiec w piekarniku.

• Bakłażany nadziewane mielonym mięsem

3 bakłażany, 3 łyżki masła, 20 dag mielonego chudego mięsa, sól, pieprz, 3 łyżki tartej bułki.
Bakłażany umyć, przekrajać na połowy, osolić i odstawić na 30 min. Obetrzeć z wydzielonego soku i wydrążyć środkową część miąższu. Wydrążony miękisz posiekać, wymieszać z mięsem i doprawić solą i pieprzem. Wypełnić nim połówki bakłażanów. Posypać z wierzchu tartą bułką i położyć na powierzchni wiórki masła. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Wstawić do umiarkowanie nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godz.

• Bakłażany nadziewane warzywami

4 bakłażany, 2 marchewki, kawałek selera, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 5 łyżek oleju lub oliwy, sól, pieprz
Bakłażany umyć, przekrajać na połowy, posolić i odstawić na 30 min. Warzywa oczyścić, umyć i zetrzeć na grubej tarce lub dość drobno pokrajać. Miąższ bakłażanów pokrajać w małą kostkę. Warzywa razem z miękiszem bakłażanów podsmażyć w oleju, potem dolać troszkę wody, przykryć i dusić do momentu, gdy zaczynają mięknąć. Wtedy doprawić solą, pieprzem i dodać przecier pomidorowy oraz drobno posiekany czosnek. Dusić farsz przez chwilę. Napełnić nim połówki bakłażanów. Ułożyć na naoliwionej blasze i zapiec w piekarniku tak, aby bakłażany były miękkie. Podawać posypane drobno posiekaną nacią pietruszki.

• Bakłażany nadziewane w śmietanie

3 bakłażany, 1/4 szklanki śmietany, 6 łyżek tartego sera, 1/4 l sosu beszamelowego (25 g masła, 25 g rnąki, 1/4 l mleka, sól), olej.
Bakłażany umyć, przekrajać wzdłuż na połowy, posolić i odstawić na 30 min. Potem obetrzeć z soku i wydrążyć łyżeczką większość miąższu. Posiekać go i wymieszać z sosem beszamelowym rozprowadzonym śmietaną. Wypełnić połówki bakłażanów farszem i posypać tartym serem. Ułożyć na natłuszczonej olejem blasze i piec przez 1 godz. w średnio gorącym piekarniku.

• Bakłażany zapiekane z mięsem

3 bakłażany, 1/4 szklanki oleju sojowego lub oliwy, 2 małe cebule,1 mała główka czosnku, 3 łyżki masła, 15 dag pieczonego mięsa,2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 1 łyżka drobno posiekanej naci pietruszki, 2 łyżki tartej bułki
Bakłażany umyć, obrać ze skórki i pokrajać w krążki. Posolić i odstawić na 30 min, aby puściły sok. Osuszyć każdy krążek i usmażyć w rozgrzanym oleju, przewracając na obie strony. W rynience stopić 2 łyżki masła i poddusić w nim w ciągu 10 min drobno pokrajane cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso pokrajane na małe kawałeczki, przecier pomidorowy i nać pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze przez 5 min. W naczyniu ogniotrwałym wysmarowanym masłem układać warstwami bakłażany na przemian z farszem mięsnym. Na wierzchu posypać tartą bułką, a na niej położyć wiórki masła. Piec 45 min w gorącym piekarniku.

• Bakłażany po prowansalsku

3 bakłażany, 75 dag pomidorów, 3 łyżki masła, 1 główka czosnku, sól, pieprz, 1 pęczek naci pietruszki.
Pomidory umyć, pokrajać na kawałki, włożyć do garnka, osolić i dusić bez wody przez 10 min, przykryte pokrywką. Następnie przetrzeć przez sito. Bakłażany umyć, obrać ze skórki i pokrajać w krążki o grubości 1 cm. Osolić i odstawić, aby puściły sok. Po 30 min obetrzeć z soku i usmażyć z, obu stron w silnie rozgrzanym maśle. W ogniotrwałym naczyniu natłuszczonym masłem układać warstwami bakłażany, gęsty sos pomidorowy i posypywać je drobno posiekaną nacią pietruszki i posiekanym czosnkiem. Polać stopionym masłem, przykryć i dusić pod przykryciem w piekarniku, przez 30 min.

• Bakłażany z ryżem

50 dag mielonego mięsa, najlepiej baraniny, 1 kg

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12904907]
[10.06.2008] 02:12
gotowanie na śniadanie
• Bakłażany z ryżem

50 dag mielonego mięsa, najlepiej baraniny, 1 kg bakłażanów, 1/4 kostki masła, 2 szklanki ryżu, sól, majeranek, rozmaryn.
Zagotować 4 szklanki wody, osolić, wrzucić garść majeranku i rozmarynu, chwilę pogotować, a potem włożyć mięso i ugotować je. Odcedzić rosół i odstawić. Bakłażany umyć, obrać ze skórki, przekrajać na połowy, posolić i odstawić na pewien czas żeby puściły sok. Następnie odcisnąć z soku, opłukać, osuszyć i usmażyć w maśle na złoty kolor. Umyć, sparzyć i osaczyć ryż. Wysmarować duże ogniotrwałe naczynie masłem i układać w nim warstwami na przemian mięso, bakłażany i ryż, aż do wyczerpania wszystkich składników. Zalać odcedzonym rosołem, jeśli zajdzie potrzeba, uzupełnić bulionem z kostki lub wodą. Przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika i gotować w umiarkowanej temperaturze aż do ugotowania ryżu. Podawać w naczyniu, w którym się potrawa gotowała, lub wyłożyć na ogrzany, głęboki półmisek.

• Bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym

2 bakłażany, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki, 2 łyżki oliwy lub oleju, sól.
Sos: 1 mała cebula, 50 dag pomidorów, 1/2 łyżki tłuszczu pół na pół masła i oliwy, pieprz, sól, szczypta cukru, 1 łyżka drobno posiekanych listków pietruszki i selera.
Bakłażany umyć, pokrajać ukośnie w plastry o grubości 1 cm. Obgotować je przez 3 min we wrzącej, osolonej wodzie, potem starannie osaczyć na sicie. Ułożyć w natłuszczonej blasze i pokryć każdy plasterek sosem pomidorowym. Posypać tartą bułką i drobno posiekanymi listkami pietruszki, skropić oliwą. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika i zapiekać bez przykrywania przez 1 godz. Sos pomidorowy przygotowuje się w następujący sposób: cebulę obraną z łusek i drobniutko pokrajaną udusić w maśle zmieszanym z oliwą, aż zmięknie, ale nie rumienić. Dodać umyte i pokrajane w kawałki pomidory. Doprawić solą, cukrem, pieprzem i włożyć zioła. Dusić pod przykryciem aż sos się zagęści, a pomidory rozgotują. Przetrzeć przez sito. Gdyby sos po przetarciu był rzadki, gotować jeszcze przez chwilę bez przykrycia na silniejszym ogniu. Bakłażany przygotowane w ten sposób można podawać na gorąco i na zimno.

• Bakłażany z filetami anchois

3 bakłażany, 2 duże cebule, 30 dag pomidorów, 1 łyżka drobno pokrajanych ziół (pietruszki, koperku i tymianku), 1 mała puszka filetów anchois, 2 łyżki mleka, 2 łyżki tartego sera, 5 łyżek oliwy lub oleju, sól.
Bakłażany umyć i poprzecinać na połowy. Następnie naciąć dookoła skórki i przez środek na krzyż, posolić i odstawić na 30 min. Potem obetrzeć z soku i obsmażyć na niezbyt silnym płomieniu. Wyjąć łyżeczką miękisz tak, aby nie uszkodzić skórki. Cebule oczyścić z łusek, cienko pokrajać w pół plasterki i przesmażyć w tym samym tłuszczu, aż zacznie zmieniać kolor. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i bardzo drobno pokrajać. W ten sam sposób posiekać również miękisz bakłażanów. Pomidory i bakłażany dołożyć do cebuli razem z sokiem, który wyciekł przy krajaniu. Przykryć i dusić przez kilka minut mieszając od czasu do czasu. Masa powinna być gęsta. W tym czasie otworzyć puszkę anchois, fileciki osaczyć z zalewy, przekrajać na połowy i namoczyć w mleku, aby straciły ostrość. Natłuścić blachę do pieczenia lub ogniotrwałe naczynie i ułożyć w nim połówki bakłażanów. Wypełnić je masą pomidorową, na wierzchu ułożyć filety anchois w ukośną kratkę, posypać tartym serem i wstawić do gorącego piekarnika na 10 - 15 min. Zapiec na brązowo. Podawać z zieloną sałatą, sałatką z pomidorów, ryżem lub ziemniakami przeciśniętymi przez wyciskacz.

• Bakłażany nadziewane kiełbasą

4 bakłażany, 3 łyżki ryżu, 20 dag kiełbasy zwyczajnej lub szynkowej, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka mąki, 4 łyżki oleju lub oliwy, sól, pieprz, papryka w proszku, 2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki.
Bakłażany umyć, przekrajać na połowy, posolić i odstawić na 30 min, aby puściły sok. Następnie obetrzeć je i wydrążyć. Ryż ugotować na sypko tak, aby był jeszcze twardawy. Kiełbasę obrać ze skóry i drobniutko pokrajać. Wymieszać z ryżem oraz nacią pietruszki, doprawić na ostro pieprzem, solą i papryką. Wypełnić tym farszem wydrążone bakłażany. Wlać do garnka olej, ułożyć ciasno jeden obok drugiego nadziane bakłażany, podlać troszkę wody, przykryć i dusić 40 min na małym płomieniu. Następnie dolać śmietanę rozmieszaną z mąką i szczyptą soli. Ogrzewać jeszcze chwilę, aby śmietana zagotowała się. Podawać z puree ziemniaczanym.

• Bakłażany zapiekane po bułgarsku

75 dag bakłażanów, 25 dag pomidorów, 2 cebule, 1 filiżanka ryżu, 1/2 szklanki oliwy lub oleju, 3 jajka, 1 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, nać pietruszki.
Bakłażany umyć, odciąć czubek z szypułką, pokrajać w krążki, osolić, odstawić na 15 min, by puściły sok. Odcisnąć i obsmażyć w oliwie na rumiano. Wyjąć osą-czając z tłuszczu. W tym samym tłuszczu, w dużym, płaskim garnku przesmażyć pokrajaną w plasterki cebulę, następnie dodać do niej pokrajane na kawałki i obrane ze skórki pomidory oraz umyty ryż. Smażyć przez kilka minut mieszając. Zalać filiżanką gorącej wody, osolić, zamieszać, przykryć i gotować na słabym płomieniu, aż ryż wchłonie wodę i będzie zupełnie miękki. Po ugotowaniu popieprzyć i wymieszać z drobno pokrajaną nacią pietruszki. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie warstwę umytych i pokrajanych w dość grube plastry pomidorów, zostawiaj

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12904913]
[10.06.2008] 02:14
gotowanie na śniadanie
• Bakłażany zapiekane po bułgarsku

75 dag bakłażanów, 25 dag pomidorów, 2 cebule, 1 filiżanka ryżu, 1/2 szklanki oliwy lub oleju, 3 jajka, 1 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, nać pietruszki.
Bakłażany umyć, odciąć czubek z szypułką, pokrajać w krążki, osolić, odstawić na 15 min, by puściły sok. Odcisnąć i obsmażyć w oliwie na rumiano. Wyjąć osą-czając z tłuszczu. W tym samym tłuszczu, w dużym, płaskim garnku przesmażyć pokrajaną w plasterki cebulę, następnie dodać do niej pokrajane na kawałki i obrane ze skórki pomidory oraz umyty ryż. Smażyć przez kilka minut mieszając. Zalać filiżanką gorącej wody, osolić, zamieszać, przykryć i gotować na słabym płomieniu, aż ryż wchłonie wodę i będzie zupełnie miękki. Po ugotowaniu popieprzyć i wymieszać z drobno pokrajaną nacią pietruszki. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie warstwę umytych i pokrajanych w dość grube plastry pomidorów, zostawiając połowę pomidorów do przykrycia potrawy. Na pomidorach rozłożyć połowę usmażonych bakłażanów, pokryć je przygotowanym ryżem, wyrównać, ułożyć następną warstwę bakłażanów, a na wierzchu resztę pomidorów. Polać kilkoma łyżkami oliwy i wstawić do wygrzanego piekarnika. Zapiekać 25 - 30 min. W dzbanku roztrzepać jajka, jak na omlet, dolać do nich mleko rozmieszane z mąką i 2 - 3 łyżki oliwy. Zalać tą mieszaniną zapiekankę, ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać do czasu aż na powierzchni utworzy się rumiana skórka.

• Bakłażany duszone z pomidorami

3 bakłażany, 50 dag pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka drobno posiekanej naci pietruszki, 4 - 5 łyżek oleju lub oliwy, sól.
Bakłażany umyć i pokrajać w niedużą kostkę. Posolić i odstawić na 1 godz., żeby spłynął sok. Następnie osuszyć je w ściereczce lub papierowym ręczniku i przesmażyć w rozgrzanym oleju. Przykryć i dusić w tłuszczu na małym płomieniu, aby nie przypalić skórki. Gdy będą miękkie, odlać nadmiar tłuszczu, a do bakłażanów włożyć umyte, sparzone i obrane ze skórki pomidory, pokrajane na kawałki. Dusić aż potrawa zagęści się do konsystencji dość gęstego przecieru. Wtedy dodać pietruszkę i posiekany drobno czosnek, osolić i dusić jeszcze przez chwilę. Podawać na zimno lub na gorąco z ryżem albo z ziemniakami.

• Bakłażany duszone w śmietanie

4 bakłażany, 2 łyżki mąki, 1/4 szklanki oliwy lub oleju, 1/2 szklanki śmietany, 1 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 2 łyżki drobno posiekanego koperku lub naci pietruszki.
Bakłażany umyć, pokrajać w krążki, posypać solą i zostawić na 30 min, by wyciekł gorzki sok. Osuszyć bibułkową serwetką, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na złoto w silnie rozgrzanym oleju. Przełożyć do płaskiego naczynia, zalać śmietaną rozmieszaną z łyżeczką mąki i przecierem pomidorowym, przykryć i dusić, aż będą zupełnie miękkie. Podawać bakłażany z ryżem lub ziemniakami posypane zieleniną i polanę sosem od duszenia.

• Bakłażany nadziewane cielęciną

50 dag mięsa cielęcego, 10 dag cebuli, 15 dag pomidorów, 50 dag bakłażanów, 1/3 szklanki oliwy lub oleju, 2 jajka, 1/4 szklanki wina, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, papryka w proszku, nać pietruszki.
Mięso umyć, usunąć błony, pokrajać w niedużą kostkę, posolić, oprószyć mąką i obsmażyć w połowie oleju. Bakłażany umyć, przeciąć wzdłuż na połowy, posolić, odstawić na 30 min. Obetrzeć do sucha z soku, obrumienić w oleju, w którym smażyło się mięso. Wyjąć i wydrążyć miąższ, pozostawiając go tyle przy skórce, żeby utworzyła się łódeczka, którą potem wypełni się nadzieniem. Środki bakłażanów posiekać i przesmażyć razem z drobniutko pokrajaną cebulą. Gdy cebula stanie się lekko złota, dodać pomidory umyte, obrane ze skórki i pokrajane na małe kawałki. Przykryć i dusić, aż wyparuje sok. Następnie wlać 1/2 szklanki wody i wino, dołożyć mięso, doprawić na ostro pieprzem i papryką, wsypać 2 łyżki posiekanej naci pietruszki, przykryć i na małym płomieniu dusić, aż mięso będzie miękkie, a sos bardzo gęsty. Obrumienione bakłażany wypełnić nadzieniem i ułożyć w wysmarowanej olejem brytfance. Zalać sosem i resztą oleju i zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Następnie wyjąć, polać roztrzepanymi jajkami i ponownie zapiec tak, żeby się jajka ścięły i ozłociły.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12904914]
[10.06.2008] 02:15
gotowanie na śniadanie
• Bułgarski djuwecz z baranina

45 dag mięsa baraniego, 15 dag zielonej fasolki szparagowej, 15 dag ziemniaków, 15 dag pomidorów, 10 dag słodkiej papryki, 8 dag cebuli, 10 dag bakłażanów, 10 dag kapusty, 10 dag marchwi, 1 grono niedojrzałych winogron, 2 jajka, 1/4 szklanki oleju, sól, papryka, nać pietruszki.
Mięso umyć, pokrajać na małe kawałki, włożyć do emaliowanej brytfanki, posolić, poprószyć papryką, polać olejem, pokryć drobno pokrajaną cebulą i marchwią utartą na grubej tarce. Zalać wrzącą wodą w takiej ilości, żeby pokryła mięso, i wstawić do gorącego piekarnika. Piec do czasu, gdy mięso będzie miękkie. Wtedy dodać pokrajane w talarki ziemniaki, ćwiartki pomidorów, pokrajaną na kawałki paprykę oraz ugotowaną osobno fasolkę szparagową, pokrajaną w 3-centymetrowe kawałeczki. Posypać posiekaną nacią pietruszki i pokrajanymi winogronami. Zamieszać, posolić. Wstawić ponownie do piekarnika i piec tak długo, aż warzywa będą miękkie, a woda wyparuje i pozostanie tylko oliwny sos. Wtedy polać djuwecz roztrzepanymi i lekko osolonymi jajkami i zapiec, aż powstanie złocista skorupka na powierzchni.

• Bakłażany smażone w cieście

3 bakłażany, sól, pieprz, ciasto do smażenia (25 dag mąki, 1 łyżka oleju, kawałek drożdży wielkości orzecha włoskiego, 1 jajko, szczypta soli), oliwa.
Bakłażany umyć, obrać ze skórki, pokrajać w krążki o grubości 1 cm, posypać solą i odstawić na 1 godz., by puściły sok. Obsuszyć, nadziewać na widelec, maczać w cieście i smażyć w dużej ilości bardzo gorącego oleju lub oliwy przez ok. 5 min. Ciasto przygotować w następujący sposób: mąkę wsypać do płaskiego garnka, zrobić w niej wgłębienie, wlać oliwę i drożdże rozprowadzone w niewielkiej ilości letniej wody. Wymieszać, rozcieńczając, w miarę potrzeby, letnią wodą aż do otrzymania płynnego ciasta. Dodać żółtko i lekko roztrzepane białko oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godz., by ciasto podrosło. Smażone w cieście bakłażany można podawać z sosem pomidorowym i zieloną sałatą.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12904917]
[10.06.2008] 02:17
gotowanie na śniadanie
• Bakłażany po turecku

3 okrągłe bakłażany, 3 duże cebule, 3 spore pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego, sól, szczypta cukru, 1/3 szklanki oliwy lub oleju.
Bakłażany umyć, pokrajać w okrągłe plastry o grubości 1 cm. Posolić je i odstawić na 1 godz., aby puściły sok. Potem osuszyć ściereczką lub papierowymi serwetkami. Usmażyć w niezbyt gorącej oliwie na złoty kolor z obu stron. Wyjąć, osaczając z tłuszczu. W pozostałym na patelni tłuszczu usmażyć pokrajane w cienkie plasterki cebule. Gdy będą jasnozłociste, dołożyć pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrajane na małe kawałeczki oraz drobno posiekany czosnek. Doprawić mielonym zielem angielskim, solą i szczyptą cukru. Gotować na niezbyt silnym ogniu do czasu, aż sos zagęści się. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia ułożyć warstwę plastrów bakłażanów, a na każdym z nich łyżkę sosu pomidorowego. Wstawić do średnio gorącego piekarnika i zapiekać przez 40 - 50 min. Tak zapieczone bakłażany można podawać na gorąco i na zimno. Na zimno są doskonałe jako przystawka, a na gorąco jako jarzyna do białych mięs. • Bakłażany ze śmietaną

3 bakłażany, 3 łyżki masła, 1/2 szklanki śmietany, sól, koperek.
Bakłażany umyć, pokrajać w poprzek na plastry o grubości 1/2 cm, oprószyć solą i zostawić na 30 min, aby puściły sok. Następnie obetrzeć je z soku i udusić pod przykryciem w maśle. Podawać bakłażany polanę podgrzaną, lecz niezagotowaną, śmietaną i posypane drobno posiekanym koperkiem.

• Bakłażany duszone w maśle

3 bakłażany, 1 cebula, 2 łyżki masła, liść laurowy, 1/4 szklanki śmietany, pieprz, sól, nać pietruszki.
Bakłażany umyć i w całości upiec w piekarniku, w podobny sposób jak jabłka. Upieczone powinny być miękkie, „klapnięte". Ściągnąć z nich skórkę, poprzekrawać na połowy, usunąć pestki i pokrajać w paski. Udusić w maśle razem z pokrajaną w małą kostkę cebulą, podlewając niewielką ilością wody. Włożyć do duszenia listek laurowy. Osolić i popieprzyć. Pod koniec wlać śmietanę i jeszcze chwilę ogrzewać na małym płomieniu, aby jarzyna słała się gęsta. Podawać ją posypaną drobno posiekaną nacią pietruszki. W ten sposób duszone bakłażany przypominają smakiem grzyby. Można je podawać do mięsa, np. cielęciny, drobiu, ewentualnie w połączeniu z innymi warzywami, np. z ziemniakami i mizerią lub sałatką z pomidorów.

• Bakłażany do mięsa pieczonego

1 duży bakłażan, 50 dag pomidorów, 1 duża cebula, 2 papryki, sól, 3 łyżki oleju lub oliwy.
Bakłażany umyć, pokrajać w plastry i każdy z nich lekko naciąć nożem w dużą, ukośną kostkę. Posolić i zostawić na 20 - 30 min, by puściły sok. Następnie wytrzeć z soku. Pomidory nakłuć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokrajać na ćwiartki, usuwając pestki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokrajać w plasterki. Paprykę poprzekrawać na połowy, odrzucić szypułkę z listkami kielicha oraz gniazda nasienne. Pokrajać w cienkie paseczki. Rozgrzać w garnku 2 łyżki oleju i podsmażyć bakłażany na rumiano z obu stron. Następnie zmniejszyć płomień, włożyć cebulę, osolić i smażyć mieszając, ale nie rumienić. W razie potrzeby dodać oleju. Dołożyć paprykę i smażyć razem przez 3 min. Bakłażany w tym czasie powinny być już miękkie. Zwiększyć płomień, włożyć pomidory i na ostrym ogniu dusić 1 min. Wyłożyć potrawę na półmisek i odstawić, żeby wystygła.

• „Ratatouille” – warzywa duszone do mięs

2 bakłażany, 2 małe cukinie, 25 dag pomidorów, 1 - 2 strąki słodkiej papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2—3 łyżki oleju lub oliwy, sól, pieprz.
Bakłażany i cukinię umyć, pokrajać w plastry, posypać solą i odstawić, co najmniej na 30 min, żeby puściły sok. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokrajać na ćwiartki, usuwając pestki. Paprykę umyć, przeciąć na pół, odrzucić gniazda nasienne i szypułki, pokrajać w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek obrać z łusek, opłukać i drobno posiekać. W garnku zagrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, osolić i smażyć mieszając przez 2 - 3 min. Obtarte z soku i pokrajane w kostkę bakłażany i cukinie dołożyć do cebuli i obsmażyć na rumiano przez 2 - 3 min z każdej strony. W razie potrzeby podlać więcej oleju, bo szybko chłoną tłuszcz. Dołożyć pomidory i paprykę, posolić, posypać pieprzem, przykryć i na małym płomieniu dusić, co najmniej przez 1 godz. Duszone warzywa podawać do pieczonych mięs, szczególnie do baraniny i wieprzowiny.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12904918]
[10.06.2008] 02:21
gotowanie na śniadanie
• Konserwowana „Ratatouille”

3 średniej wielkości cebule, 3 spore bakłażany, 3 duże strąki słodkiej papryki, 3 małe cukinie, 4 duże pomidory, 2 ząbki czosnku, kilka ziarenek kolendry, 1/2 pęczka naci pietruszki, 1 szklanka oliwy lub oleju, sól.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokrajać w cienkie plasterki. Bakłażany i cukinie umyć i nie obierając ze skórki pokrajać w kostkę o boku 1/2 cm. Warzywa osolić, przycisnąć deseczką, obciążyć i zostawić na 30 min, żeby płynął gorzkawy sok. Paprykę przekrajać na połowy, wyjąć gniazda nasienne i po umyciu pokrajać w paseczki. Pomidory obrać ze skórki, sparzywszy uprzednio wrzącą wodą, i pokrajać na kawałki. Czosnek oczyścić z łusek i drobno posiekać. Nać pietruszki umyć, osuszyć i pokrajać dość drobno. W dużym garnku zagrzać oliwę, podsmażyć w niej cebule, nie rumieniąc, a gdy zmiękną, dołożyć wszystkie warzywa. Dusić je pod przykryciem na małym ogniu przez 40 min. Następnie dodać pomidory, 1 łyżeczkę zmiażdżonych ziaren kolendry i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić jeszcze 30 min. Gorące warzywa włożyć do wyparzonych słoików twistowych i pasteryzować przez 30 min.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12904924]
[10.06.2008] 10:24
cuś może
zależy co chcesz z nich zrobić

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12905587]
[10.06.2008] 19:37
daj mi bakłażanka mamusiu
zamiast zdrowych POLSKICH warzyw bo taka moda na egzotyke
w przekazach ludowych w Afryce to warzywo odgrywało i nadal odgrywa ważną rolę w leczeniu lumbago, bólów różnego rodzaju, odry, raka żołądka, alkoholizmu, zewnętrznie w leczeniu reumatyzmu, zapaleniu żołądka i oparzeń. Ale badacze japońscy są sceptyczni. W badanej grupie osób jedzącej większą ilość oberżyny stwierdzono wyższy wskaźnik śmiertelności ogólnej!

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12908402]
[10.06.2008] 20:36
glus zbananowany
jak wyglada baklazan nie przyzadzony? Chodź ze mna, będziesz wyła!
Tamten gość to pomyła!
Glachne go, co mi szkodzi!
W łapie mam i o to chodzi!

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12908741]
[10.06.2008] 20:44
o żesz w morde
jeśli pragniesz mojej zguby oberżyne daj mi luby!

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12908780]
[10.06.2008] 20:44
hibernowana
Chór utyskujących no-name'ów i sabotażystów niezawodny jak zawsze
Oczywiście, że małym dzieciom nie podajemy ani bakłażanów ani "zdrowych polskich warzyw" takich jak kapusta, rzodkiew, etc. Niektóre rzeczy są przeznaczone dla dorosłych i trzeba je stosować z umiarem. Monotonna dieta (czy to będzie warzywo, mięso, czy ciasteczka) jest zawsze szkodliwa. Badania populacyjne od dawna wskazują na związek sposobu odżywiania z okreslonymi chorobami(np. choroby układu krążenia i cukrzyca w społeczeństwie zachodnim, rak żołądka w Japonii, czy marskość wątroby we Francji).

Glus - poznasz po kolorze (głęboki fiolet wpadający w czerń) Angel came down from heaven yesterday

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12908782]
[06.11.2011] 16:20
Nie zgadzam sie
To doskonałe źródło błonnika, witaminy C, A i B2 oraz pierwiastków takich, jak: wapń, żelazo, fosfor i potas. Najlepsze są te z gładką skórką, bez plam i przebarwień. Wybierajmy tylko dojrzałe warzywa. Miąższ, pod naporem palca, powinien się lekko uginać. Niedojrzałe bakłażany zawierają solaninę i są trujące! Bakłażan ma właściwości odtruwające, dlatego szczególnie polecany jest np. po kuracji antybiotykowej. Ponadto, działa wykrztuśnie, korzystnie wpływa na układ kostny i moczowy oraz poprawia przemianę materii. Obniża poziom cholesterolu, przez co zapobiega miażdżycy tętnic i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Przydaje się również w leczeniu dolegliwości wątrobowych. I choć doskonale smakuje, jest niestety ciężkostrawny. Powoduje wzdęcia, dlatego nie jest zalecany kobietom w ciąży, dzieciom oraz osobom cierpiącym na reumatyzm, podagrę, choroby układu pokarmowego i nerek.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [18999183]
[06.11.2011] 16:22
Nie zgadzam sie
Kolezanka wyzej napisala ze nie dla odchudzajacych sie czy otylych a ja wlasnie przez dietetyczke mam rozpisana diete redukcyjna i czesto gesto rozpisany jest baklazan! Ma duzo blonnika i jest zdrowy i pyszny zajadajcie sie nim jesli chcecie

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [18999192]
[20.03.2017] 13:07
Gosia701
A wiecie, że istnieje kilka odmian bakłażanów? I każdy można przyrządzić na swój sposób? Jeżeli nie, zerknijcie na http://tunele-foliowe.pl/niesamowite-baklaza ny i poczytajcie

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [22684527]
[20.03.2017] 13:35
i znowu
I znowu z ta kretyńską reklama nasrała pracownica portalu kierowanego przez idiotów i zatrudniającego idiotki i idiotów za parę złotych

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [22684570]
[20.03.2017] 15:41
idiotyczny nick z numerkiem


   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [22684719]
[20.03.2017] 21:26
Gosia701
Lubię wsadzać sobie bakłażana w cipkę

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [22685146]
[21.03.2017] 09:34
i znowu
pokazałem że jestem baranem i napiszę mimo, że nic do powiedzenia nie mam byleby zrobić ruch na forum.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [22685437]
[21.03.2017] 09:35
idiotyczny nick z numerkiem
prawie taki jak i mój

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [22685439]
[21.03.2017] 10:03
Gosia701
i znowu (17.03.2017.21 09:34):
pokazałem że jestem baranem i napiszę mimo, że nic do powiedzenia nie mam byleby zrobić ruch na forum.

Też lubię ruchać

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [22685454]

    1 2
 » Odpowiedz na ten temat