o2.pl forum.o2.pl
poczta.o2.pl
E-mail 20GB
Pudelek.pl - plotki, zdjęcia, sensacje
Pudelek
Wrzuta.pl - video, muzyka, mp3
Wideo+mp3
Login: @o2.pl Hasło:
  Strona główna» forum Po 30-tce - ogólna dyskusja
 » Odpowiedz na ten temat

Jak przyrządzić bakłażany?

    1 2
[09.06.2008] 21:27
hibernowana
Ale tak, żeby apetycznie wyglądały?
(poważne zagadnienie, proszę się nie śmiać) Angel came down from heaven yesterday

   (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane.
[09.06.2008] 21:32
...mateczka...
..można je grillować..
albo poddusić w piekarniku z cukinią, pomidorami i papryką kolorową..w ziołach..
można też je podsmażyć w panierce na patelni, albo nafaszerować.. ...jedynym sposobem pozbycia się pokusy, jest uleganie jej...

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903454]
[09.06.2008] 21:33
bananowy song
.... ugrillować albo zapiec

grillowane: bakłażany kroję w cienkie (ale nie za cienkie) plastry, nasączam oliwą i marynatą ziołowo-pikantną i jazda na grill...
zapiekane: kroję w plasterki, moczę w oliwie z dodatkiem ziół, siekanego czosnku, pieprzu... wkładam w naczynie żaroodporne przekładając pomiędzy pół surowe pokrojone w talarki ziemniaki, paprykę, ser kozi lub fetę, pomidory, czerwona cebulkę i czarne oliwki... ... ain't no mountain high enough!

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903461]
[09.06.2008] 21:35
Alienick
wpierw posolić, odczekać 30min i wytrzeć sok

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903479]
[09.06.2008] 21:38
hibernowana
Problem w tym, że zgrilowane, a tym bardziej podduszone, tracą kolor i robią się zdechłe. Czy jest jakiś sposób, żeby wyglądały jak surowe, a smakowały jak upieczone? Angel came down from heaven yesterday

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903501]
[24.09.2017] 07:12
[09.06.2008] 21:41
...mateczka...
hibernowana (08.06.09 21:38):
Problem w tym, że zgrilowane, a tym bardziej podduszone, tracą kolor i robią się zdechłe. Czy jest jakiś sposób, żeby wyglądały jak surowe, a smakowały jak upieczone?


równie dobrze możesz zapytać jak zestrzeć się nie marszcząc przy okazji
mozesz zawinąc je w folię aluminiową z odrobina masła, ale i tak zmienią swój wygląd nieco.. ...jedynym sposobem pozbycia się pokusy, jest uleganie jej...

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903515]
[09.06.2008] 21:42
zawodowiec Leoś
bakłażany w zasadzie nie są zjadliwe.Można przekrojone obsypać grubą solą i zostawiś na godzine by wyciągnąć goryczke obetrzeć i wtedy kombinować piec,podgrilować, smażyć czy wywalić.
Ale mają walory estetyczne .Przepołowine i wydrążone lekko podpieczone stanowią doskonałą naczynie na owoce morza ,winniczki,wegetariańskie świństwa,czy nawet jajecznice posypaną ziołami czy zieleniną.
Wypada mieć nadzieje że jakiś głodomor się zapędzi i zje to świństwo.
Do spożywania raczej przez dobrych znajomych użyj kabaczka czy cukinii i nie obieraj nigdy ze skórki i panieruj bo naciągają olejem.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903521]
[09.06.2008] 21:42
babulina2
szybkie opieczenie na grillowej patelni(z paseczkami wychodzą)
doprawiam po opieczeniu ,ja tak robię głupi ludzie wierzą w głupie bzdury, mądrzy ludzie wierzą w .....mądre bzdury

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903526]
[09.06.2008] 21:44
hibernowana
...mateczka... (08.06.09 21:41):
hibernowana (08.06.09 21:38):
Problem w tym, że zgrilowane, a tym bardziej podduszone, tracą kolor i robią się zdechłe. Czy jest jakiś sposób, żeby wyglądały jak surowe, a smakowały jak upieczone?


równie dobrze możesz zapytać jak zestrzeć się nie marszcząc przy okazji
mozesz zawinąc je w folię aluminiową z odrobina masła, ale i tak zmienią swój wygląd nieco..

Z tym starzeniem to wystarczy zaaplikować botox. Ale w przypadku bakłażanów mogłoby sie skończyć zatruciem jadem kiełbasianym Angel came down from heaven yesterday

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903539]
[09.06.2008] 21:46
hibernowana
Alienick (08.06.09 21:35):
wpierw posolić, odczekać 30min i wytrzeć sok

i zjeść na surowo, czy coś dalej z nimi? Angel came down from heaven yesterday

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903556]
[09.06.2008] 21:49
zawodowiec Leoś
hibernowana (08.06.09 21:44):
...mateczka... (08.06.09 21:41):
hibernowana (08.06.09 21:38):
Problem w tym, że zgrilowane, a tym bardziej podduszone, tracą kolor i robią się zdechłe. Czy jest jakiś sposób, żeby wyglądały jak surowe, a smakowały jak upieczone?


równie dobrze możesz zapytać jak zestrzeć się nie marszcząc przy okazji
mozesz zawinąc je w folię aluminiową z odrobina masła, ale i tak zmienią swój wygląd nieco..

Z tym starzeniem to wystarczy zaaplikować botox. Ale w przypadku bakłażanów mogłoby sie skończyć zatruciem jadem kiełbasianym

Masz racje.Bakłażan i kalafior odpowiednio nie spreparowany stanowią wspaniałą trucizne w postaci jadu kiełbasianego.Więc jeśli zła teściowa zawsze jakaś potrawka z tych warzywek jest na miejscu.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903575]
[09.06.2008] 21:51
Alienick
hibernowana (08.06.09 21:46):
Alienick (08.06.09 21:35):
wpierw posolić, odczekać 30min i wytrzeć sok

i zjeść na surowo, czy coś dalej z nimi?

zależy jak lubisz

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903591]
[09.06.2008] 21:54
bananowy song
Alienick (08.06.09 21:51):
hibernowana (08.06.09 21:46):
Alienick (08.06.09 21:35):
wpierw posolić, odczekać 30min i wytrzeć sok

i zjeść na surowo, czy coś dalej z nimi?

zależy jak lubisz

.... na gorąco? ... ain't no mountain high enough!

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903610]
[09.06.2008] 21:54
hibernowana
zawodowiec Leoś (08.06.09 21:49):
Masz racje.Bakłażan i kalafior odpowiednio nie spreparowany stanowią wspaniałą trucizne w postaci jadu kiełbasianego.Więc jeśli zła teściowa zawsze jakaś potrawka z tych warzywek jest na miejscu.

A kabaczek i cukinia w porównaniu z bakłażanem są zupełnie bez smaku.
Dzięki wszystkim za przepisy. Z wegetariańskim pozdrowieniem Angel came down from heaven yesterday

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903613]
[09.06.2008] 22:00
Alienick
bananowy song (08.06.09 21:54):
Alienick (08.06.09 21:51):
hibernowana (08.06.09 21:46):
Alienick (08.06.09 21:35):
wpierw posolić, odczekać 30min i wytrzeć sok

i zjeść na surowo, czy coś dalej z nimi?

zależy jak lubisz

.... na gorąco?

i pieprznie

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903666]
[09.06.2008] 22:07
hibernowana
Alienick (08.06.09 22:00):
bananowy song (08.06.09 21:54):
Alienick (08.06.09 21:51):
hibernowana (08.06.09 21:46):
Alienick (08.06.09 21:35):
wpierw posolić, odczekać 30min i wytrzeć sok

i zjeść na surowo, czy coś dalej z nimi?

zależy jak lubisz

.... na gorąco?

i pieprznie

widzę, ze każdy pisze o sobie Angel came down from heaven yesterday

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903712]
[09.06.2008] 22:09
zawodowiec Leoś
hibernowana (08.06.09 21:54):
zawodowiec Leoś (08.06.09 21:49):
Masz racje.Bakłażan i kalafior odpowiednio nie spreparowany stanowią wspaniałą trucizne w postaci jadu kiełbasianego.Więc jeśli zła teściowa zawsze jakaś potrawka z tych warzywek jest na miejscu.

A kabaczek i cukinia w porównaniu z bakłażanem są zupełnie bez smaku.
Dzięki wszystkim za przepisy. Z wegetariańskim pozdrowieniem

chciałem być miły i odradzałem coś czego nie powinno się jadać.Jest to warzywo ozdobne.
Po obraniu bakłażana dobrze jest posypać go solą lub skropić sokiem z cytryny, a następnie opłukać - pozbawia się go wtedy ewentualnego gorzkiego smaku.
Bakłażan zawiera sporo błonnika, wapnia, żelaza, fosforu i potasu. Znajdziemy w nim też trochę witaminy A, B2 i sporo C. Nie powinny jeść go kobiety w ciąży, dzieci oraz ludzie uskarżający się na reumatyzm, podagrę, choroby układu pokarmowego i nerek – warzywo to powoduje gazy i wzdęcia. Są ciężkostrawne i niewskazane dla osób z chorobami przewodu pokarmowego.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903728]
[09.06.2008] 22:09
Alienick
hibernowana (08.06.09 22:07):
Alienick (08.06.09 22:00):
bananowy song (08.06.09 21:54):
Alienick (08.06.09 21:51):
hibernowana (08.06.09 21:46):
Alienick (08.06.09 21:35):
wpierw posolić, odczekać 30min i wytrzeć sok

i zjeść na surowo, czy coś dalej z nimi?

zależy jak lubisz

.... na gorąco?

i pieprznie

widzę, ze każdy pisze o sobie

przecież ja lubię jak się w ustach rozpływają

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903731]
[09.06.2008] 22:13
kucharek
3 bakłażany,

1,5 szklanki ugotowanego ryżu,

30 dag pieczonego kurczaka,

4 pomidory,

5 dag żółtego sera,

natka,

sól,

pieprz,

czosnek,

oregano.
Bakłażany przekroić, wydrążyć, oprószyć solą, odstawić, spłukać wodą.

Pomidory pokroić, ryż wymieszać z pokrojonym mięsem, pomidorami, startym serem i natką, czosnkiem, solą i pieprzem, farsz nałożyć do bakłażanów, zapiekać 30 min w ok. 200°C. Bakłażany z mozzarellą i parmezanem

3 bakłażany
300 g mozzarelli
120 g świeżo startego parmezanu
3 łyżki bułki tartej
25 g masła
natka pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
4 szalotki
3 ząbki czosnku
400 g pomidorów bez skórki, posiekanych
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
8 świezych liści bazylii

Bakłażany dokładnie umyć i pokroić w cienkie plastry i ułożyć na blasze pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Posmarować je wcześniej oliwą i piec przez ok. 15 - 20 minut, tak by zrobiły się miękkie.
W tym czasie przyrządzić sos: w garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane drobno szalotki oraz posiekany czosnek. Wrzucić pomidory razem z sokiem i doprawić solą, pieprzem, cukrem. Dusić przez ok. 10 minut bez przykrycia. Gdy nieco ostygnie, dodać pokrojoną bazylię.
Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem i ułożyć warstwę bakłażanów. Na nich ułożyć plastry mozzarelli, a na to warstwę sosu pomidorowego i posypać połową parmezanu. Jeszcze raz powtórzyć kolejne warstwy i na wierzchu posypać resztą parmezanu wymieszanym z bułką tartą. Ułożyć kawałki wiórki masła i piec przez ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekanika odczekać 5 minut, aby zapiekanka lepiej się kroiła. Posypac natką pietruszki

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903761]
[09.06.2008] 22:16
kucharek
Bakłażany w oleju

1 kg bakłażanów
4 ząbki czosnku
tymianek
olej słonecznikowy
sól

Bakłażany pokroić w plastry o grubości 1 cm. Czosnek posiekać i smażyć na oleju na złoto. Zdjąć z patelni. Na tej samej patelni smażyć bakłażany po 2-3 minuty z obu stron.
Usmażone plastry bakłażanów układać ciasno w słoikach i delikatnie przyciskać, aby usunąć zbędny tłuszcz.
Dodać tymianek suszony i zalać olejem wymieszanym z oliwą z oliwek. Słoiki dokładnie zakręcić, następnie ustawić na blasze i wstawić do piekarnika na 40 minut.
Podawać na przystawkę, posypane posiekanym czosnkiem i skropione cytryną Pieczone bakłażany z serem gruyere

łyżki oliwy z oliwek i dodatkowa ilość do smarowania
2 bakłażany
455 g pokrojonych pomidorów
1 łyżka suszonego oregano
3 zmiażdżone ząbki czosnku
sól i czarny pieprz
2 łyżki przecieru pomidorowego
115 g sera gruyere, pokrojonego w cienkie plasterki Rozgrzewamy piekarnik i smarujemy oliwą brytfannę.
Przekrawamy bakłażany wzdłuż na połowy.
Łyżką i nożem wyskrobujemy miąższ, uważając, by nie przeciąć skórki.
Siekamy miąższ.
2 Podsmażamy miąższ i resztę składników (oprócz sera i przecieru pomidorowego) na oliwie.
Smażymy bez przykrycia przez 5 min, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy przecier pomidorowy i smażymy dalsze 5 min, aż masa zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość.
3 W tym czasie układamy połówki bakłażana w brytfannie i smarujemy wnętrza oliwą.
Pieczemy1O12 min, aż będą prawie miękkie.
Nadziewamy bakłażany, przykrywamy plasterkami

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903779]
[09.06.2008] 22:17
hibernowana
zawodowiec Leoś (08.06.09 22:09):
chciałem być miły i odradzałem coś czego nie powinno się jadać.Jest to warzywo ozdobne.
Po obraniu bakłażana dobrze jest posypać go solą lub skropić sokiem z cytryny, a następnie opłukać - pozbawia się go wtedy ewentualnego gorzkiego smaku.
Bakłażan zawiera sporo błonnika, wapnia, żelaza, fosforu i potasu. Znajdziemy w nim też trochę witaminy A, B2 i sporo C. Nie powinny jeść go kobiety w ciąży, dzieci oraz ludzie uskarżający się na reumatyzm, podagrę, choroby układu pokarmowego i nerek – warzywo to powoduje gazy i wzdęcia. Są ciężkostrawne i niewskazane dla osób z chorobami przewodu pokarmowego.

Warzywo ozdobne, a jest sprzedawane w sklepie spożywczym?
Błonnik i te parę minerałów oraz witamin to jeszcze nie trucizna Angel came down from heaven yesterday

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903794]
[09.06.2008] 22:20
Alienick
hibernowana (08.06.09 22:17):
zawodowiec Leoś (08.06.09 22:09):
chciałem być miły i odradzałem coś czego nie powinno się jadać.Jest to warzywo ozdobne.
Po obraniu bakłażana dobrze jest posypać go solą lub skropić sokiem z cytryny, a następnie opłukać - pozbawia się go wtedy ewentualnego gorzkiego smaku.
Bakłażan zawiera sporo błonnika, wapnia, żelaza, fosforu i potasu. Znajdziemy w nim też trochę witaminy A, B2 i sporo C. Nie powinny jeść go kobiety w ciąży, dzieci oraz ludzie uskarżający się na reumatyzm, podagrę, choroby układu pokarmowego i nerek – warzywo to powoduje gazy i wzdęcia. Są ciężkostrawne i niewskazane dla osób z chorobami przewodu pokarmowego.

Warzywo ozdobne, a jest sprzedawane w sklepie spożywczym?
Błonnik i te parę minerałów oraz witamin to jeszcze nie trucizna

trucizna to będzie później coś o gazach pisał

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903811]
[09.06.2008] 22:20
kucharek
Bakłażany z serem feta

1 opakowanie sera feta
2 średniej wielkości bakłażany
2 łyżki oliwy z oliwek
garść tymianku
pomidor
sałata
4 grzanki

Bakłażan umyć pod bieżącą wodą. Pokroić na cienkie plasterki. Każdy plasterek posypać solą i odstawić w misce na godzinę do dwóch. Następnie zlać sok, który puściły bakłażany, szybko opłukać na sitku z nadmiaru soli.
Każdy plasterek bakłażana szybko zgrillować na patelni grillowej z niewielką ilością oliwy. Na środku bakłażana umieścić słupek sera feta. Zawinąć (można spiąć wykałaczką, jeśli potrzeba). Posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Podawać na talerzu udekorowanym sałatą i pomidorami z kromką bułki lub grzanką. Bakłażany zapieczone z pomidorami i serem mozarella
8 bakłażanów
8 pomidorów
40 dkg sera mozarella
5 łyżek oliwy
4 ząbki czosnku
sól

Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 5 milimetrów, posolić, odłożyć aby obciekły z soku. Pomidory i ser pokroić w cienkie plastry. Oliwę zmiksować z obranym czosnkiem. Jedną porcję stanowią plastry uzyskane z połowy bakłażana. Każdy plaster posmarować sosem, ułożyć na nim plastry pomidora, sera mozarella, następny plaster bakłażana itd. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury około 150 stopni Celsjusza przez 45 minut.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903815]
[09.06.2008] 22:24
kucharek
Bakłażany faszerowane

Bakłażany obrać ze skóry, podzielić na połowy, wydrążyć i sparzyć wrzątkiem.
Ryż ugotować na sypko i ostudzić.
Cebulę posiekać i przesmażyć grzyby ugotować i posiekać; dodać do ryżu.
Masę doprawić, dodać jaja.
Połówki bakłażanów oprószyć mąką i napełnić przygotowanym farszem.
Włożyć do naczynia, podlać wywarem z grzybów i dusić do miękkości.
Następnie podprawić śmietaną z mąką.
Podawać z ziemniakami.

1 kg bakłażanów
2 jaja kurze całe
200 g mąki
2 łyżki oleju
100 g masła
sól biała
pieprz

Bakłażany obrać i pokrajać w plastry. Posypać solą pozostawić na 60 minut.
Mąkę wymieszać z jajkami, 2/3 szklanki wody i olejem. Wyrobić, posolić.
Osuszone bakłażany maczać w cieście, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903848]
[09.06.2008] 22:26
kucharek
Pierś z kurczaka na ostro z bakłażanami

• 2 duże piersi z kurczaka, 2 bakłażany

• 2 ząbki czosnku, sól, sproszkowana czuszka

• przyprawa do grila Kamis, olej, smalec,

• sos sojowy ciemny, kapusta pekińska

• marchewka, cebula, ziemniaki

. Umyć piersi z kurczaka, osuszyć papierowym ręczniczkiem, następnie pokroić w paski 2 cm, opruszyć czuszką i posolić.Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu, obsażyć na złoto, a następnie podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu przez 15 minut.

2. Bakłażany umyć, pokroić w plastry 2 cm, nie obierać ze skóry.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i na dużym ogniu usmażyć bakłażany na złoty kolor.Następnie posiekać czosnek z solą, nałożyć go na plastry bakłażana, obsypać przyprawą do grila i pokropić sosem sojowym.Po 2 min kiedy zeszkli się czosnek zdjąć patelnię z gazu.

3. Obrać ziemniaki, posolić i ugotować.Kapustę pekińską poszatkować, zetrzeć marchew, posiekać trochę cebuli, sól pieprz cukier ocet do smaku oraz łyżkę oliwy.

4. Na talerz wykładamy kolejno 3 ziemniaczki, mięsko, bakłażany, ziemniaczki polewamy sosem z mięska, surówkę na oddzielniej salaterce.I danie gotowe. SMACZNEGO

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903866]
[09.06.2008] 22:27
hibernowana
Kuchmistrzu, dzięki! Juz wystarczy!
Bo teraz mam problem, który przepis wybrać Angel came down from heaven yesterday

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903873]
[09.06.2008] 22:29
kucharek
http://www.pychotka.pl/przepisy-kulinarne/wa rzywa/bak%B3a%BFan.html

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903885]
[09.06.2008] 22:31
zawodowiec Leoś
hibernowana (08.06.09 22:27):
Kuchmistrzu, dzięki! Juz wystarczy!
Bo teraz mam problem, który przepis wybrać

ten po którym wylądują w śmietniku i nie podawaj tego dzieciom.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903903]
[09.06.2008] 22:33
kucharek
Sałatka z bakłażanów z kawałkami grzybów
Oznaczono Tagami: bakłażany, cebula, grzyby, jogurt Składniki:

400g bakłażanów
100g grzybów
1cebula
2łyżki posiekanego koperku
cukier puder
0,1l jogurtu naturalnego
olej
ocet
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Obrane bakłażany pokroić w paski po czym obsmażyć na rozgrzanym oleju.
W między czasie grzyby obrać, pokroić. Cebulę i natkę pietruszki posiekać i udusić całość na rozgrzanym oleju, wówczas odstawić do ostygnięcia po czym dodać bakłażany.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Posypać posiekanym koperkiem i skropić octem a przed podaniem polać jogurtem.

Sałatka z Bakłażana w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym

- 1 słoik koncentratu Kotlin z ziołami

- 6 łyżek oliwy z oliwek

- 1 siekana cebula

- 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki

- 1 kg bakłażanów

- 50g zielonych oliwek

- 25g cukru

- 100ml czerwonego octu winnego

- 25g kaparów

-1 szklanka wody

- sól i pieprz Na rozgrzanej Na rozgrzanej oliwie dusimy seler i cebule 3- 4 min. ,cały czas mieszając. Bakłażan kroimy na plastry, plastry na ćwiartki i dodajemy do selera. Smażymy około 5 min., dodajemy koncentrat pomidorowy Kotlin z ziołami, oliwki, czosnek, cukier i wodę. Smażymy, aż do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy ocet winny i na wolnym ogniu dusimy jeszcze 10 min. Dodajemy kapary, przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę podajemy schłodzoną.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903917]
[09.06.2008] 22:35
kucharek
Sałatka z bakłażanów

• bakłażan

• 2 łyżki soku z cytryny

• 2 pomidory

• czerwona papryka

• cebula

• po 2 łyżki jasnego octu winnego i wytrawnego białego wina

• 90 ml oleju słonecznikowego

• łyżeczka oleju sezamowego

• szczypta drobnego cukru

• sól, pieprz
1. Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę. Kroimy na długie paski i dodajemy do pokrojonej w kostkę papryki i posiekanej cebuli.

2. Mieszamy ocet z winem, łyżką oleju słonecznikowego, olejem sezamowym, cukrem, solą i pieprzem.

3. Polewamy sałatkęsosem i odstawiamy na bok.

4. Kroimy bakłażana w cienkie paski i skrapiamy sokiem z cytryny.

5. Rozgrzewamy resztę oleju i smażymy bakłażan, aż lekko zbrązowieje.

6. Odsączamy na papierowym ręczniku i zostawiamy, by ostygł.

7. Dodajemy bakłażana do sałatki i delikatnie mieszamy.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903929]
[09.06.2008] 22:37
hibernowana
zawodowiec Leoś (08.06.09 22:31):
hibernowana (08.06.09 22:27):
Kuchmistrzu, dzięki! Juz wystarczy!
Bo teraz mam problem, który przepis wybrać

ten po którym wylądują w śmietniku i nie podawaj tego dzieciom.

Dzieeeeci, dzieeeci! Wpadajcie do mnie na pyszne bakłażany, udowodnimy temu panu, że nie ma racji Angel came down from heaven yesterday

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12903938]

    1 2
 » Odpowiedz na ten temat