o2.pl forum.o2.pl
poczta.o2.pl
E-mail 20GB
Pudelek.pl - plotki, zdjęcia, sensacje
Pudelek
Wrzuta.pl - video, muzyka, mp3
Wideo+mp3
Login: @o2.pl Hasło:
  Strona główna» forum Po 30-tce - ogólna dyskusja
 » Odpowiedz na ten temat

menu na Wigilie

    1 2 3
[09.12.2007] 15:15
czardziejka
czas zaczac planowac menu na Wigilie
niech ten topik stanie sie baza pomyslow (i przepisow), co i jak podac rodzinie w ten niepowtarzalny dzien w roku

przede wszystkim bialy obrus, swieczki i granatowe dodatki

a na wieczerze:
- barszcz z krokietami (lub uszkami, jeszcze nie postanowione)
- karp smazony, zapieczony z maselkiem w piekarniku
- galareta z karpia
- kapusta z grzybami
- kutia
- piernik

taki zarys, do rozbudowania

   (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane.
[09.12.2007] 15:25
a u mnie
zaczynamy od miodku
i słodziutkiej chałki
potem
barszczyk zabielany z grzankami, z mnóstwem jarzynek
karpik w panierce
śledzik z cebulką w zalewie słodko-kwaśnej
parowane ziemniaczki
kapustka z grzybami
kompocik z suszonych śliweczek /koniecznie z pestkami/
ciasto mrówkowiec
orzechy
jabłuszka
skromnie
ale smakowicie
i jeszcze białe winko wytrawne

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11813715]
[09.12.2007] 15:26
tak na chwilę
.... to rozbudowywuję:

zupa krem z borowików z grzankami
kompot z suszu
makówki
puszysty piernik z czekoladą
grzaniec z goździkami, wanilią i pomarańczą

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11813718]
[09.12.2007] 15:26
sunseeker
karp
sandacz, losos albo cos podobnego
zamiast krokietow moze byc barszcz z uszkami
i pierogi :] http://sunseeker.fotosik.pl/
"Dla mnie Ciebie zabić, to jak splunąć"
"ludzie ktorzy nawoluja do wojny, sami zwykle w zadnej nie brali dzialu"

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11813722]
[09.12.2007] 15:28
czardziejka
zadnych pierogow
nie wystarczy piec na lebka, musialabym z setke ulepic

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11813726]
[25.10.2014] 23:06
[09.12.2007] 15:29
to ja to ja toja
zupa z suszonych grzybów
karp panierowany, smażony na maśle
pstrąg z warzywami, zapiekany
ziemniaki z masłem
kapusta z grzybami
sałatka jarzynowa
opiekany filet w occie (jak zdążę)
moczka!!!
makówki
makowiec
sernik kakaowy
itd.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11813733]
[09.12.2007] 15:31
to ty tzw.
to ja to ja toja (07.12.09 15:29):
zupa z suszonych grzybów
karp panierowany, smażony na maśle
pstrąg z warzywami, zapiekany
ziemniaki z masłem
kapusta z grzybami
sałatka jarzynowa
opiekany filet w occie (jak zdążę)
moczka!!!
makówki
makowiec
sernik kakaowy
itd.

słodka dziurka jesteś

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11813737]
[09.12.2007] 15:37
tak na chwilę
.... a u mnie jak sie komu chce to w repertuarze znajdzie sie tez creme brulee i suflet pomarańczowy, to z delicji deserowych... a oprócz tego dorsz pod beszamelem lub w sosie pietruszkowym oraz chrupiący karpik w sosie miodowo cytrynowym.... mniam!

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11813766]
[09.12.2007] 15:37
to ja to ja toja
to ty tzw. (07.12.09 15:31):
to ja to ja toja (07.12.09 15:29):
zupa z suszonych grzybów
karp panierowany, smażony na maśle
pstrąg z warzywami, zapiekany
ziemniaki z masłem
kapusta z grzybami
sałatka jarzynowa
opiekany filet w occie (jak zdążę)
moczka!!!
makówki
makowiec
sernik kakaowy
itd.

słodka dziurka jesteś

Tzn?

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11813768]
[09.12.2007] 15:39
a to takie powiedzonko
w moich stronach
ktoś kto bardzo lubi słodycze

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11813778]
[09.12.2007] 15:42
tak na chwilę
a to takie powiedzonko (07.12.09 15:39):
ktoś kto bardzo lubi słodycze

.... to jest jak... angielski pączek

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11813797]
[09.12.2007] 15:45
to ja to ja toja
a to takie powiedzonko (07.12.09 15:39):
w moich stronach
ktoś kto bardzo lubi słodycze

aaaa, szczerze, to wolę konkrety, chociaż słodkościami też nie pogardzę

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11813812]
[09.12.2007] 15:49
babsztyl siedzi z duupą
to ja to ja toja (07.12.09 15:45):
a to takie powiedzonko (07.12.09 15:39):
w moich stronach
ktoś kto bardzo lubi słodycze

aaaa, szczerze, to wolę konkrety, chociaż słodkościami też nie pogardzę


na kompie 24/7 i pierdaczy o pierdołach ciebie to można spotkać na najdurniejszych topach na 100%

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11813830]
[09.12.2007] 16:13
Jo-Mari
1. Bulion grzybowo-warzywny z uszkami.
2. Ruskie pierogi.
3. Kapusta z grzybami i groszkiem.
4. Karp panierowany, smażony na maśle
5. Krokiety.
6. Golabki z kasza gryczana, grzybami i warzywami.
7. Pierogi z kapusta.
8. Karp zapiekany z warzywami.
9. Łazanki.
10.Ryba (jakas bez osci) w galarecie.
11.Kluski z makiem i rodzynkami.
12.Kompot z suszu owocowego.

Aczkolwiek przyznaje, ze moge karpia wymienic na jakies filety rybne (nienawidze osci!). No leaf clover...

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11813996]
[09.12.2007] 16:25
unen an eiligiw
trzeba wyjaśnić kilka kwestii.

czardziejka: u ciebie nie będzie co jeść, taki mały poczęstunek raczej.

a u mnie: ziemniaki!?

to ja: co to jest moczka? no i też za mało.

jo-mari: fantastyczne menu! tylko... gdzie barszcz!?

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11814069]
[09.12.2007] 16:39
Jo-Mari
unen an eiligiw (07.12.09 16:25):
jo-mari: fantastyczne menu! tylko... gdzie barszcz!?


Ten bulion to wlasnie barszcz. Jest to specyficzna zupa wigilijna, bardzo postna (prawdziwe barszcze takie nie sa) i gesta . Poniewaz przygotowanie polega glownie na dosc powolnym gotowaniu (osobno) warzyw i grzybow i laczenie wywarow, a raczej esencji nazwalam to dla potrzeb forum "bulionem".
W domu zawsze figuruje pod nazwa barszczyku wigilijnego. No leaf clover...

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11814156]
[09.12.2007] 16:40
czardziejka
unen an eiligiw (07.12.09 16:25):
trzeba wyjaśnić kilka kwestii.

czardziejka: u ciebie nie będzie co jeść, taki mały poczęstunek raczej.
(...)

mowilam - baza

Wigilia na 7 osob, obiad swiateczny szykuje sie dla 15 osob

kupilam duza lodowe, jeszcze dwa tygodnie planowania, nie musisz miec obaw, zarcia bedzie tyle, ile trzeba

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11814163]
[09.12.2007] 16:41
unen an eiligiw
Jo-Mari (07.12.09 16:39):

Ten bulion to wlasnie barszcz. Jest to specyficzna zupa wigilijna, bardzo postna (prawdziwe barszcze takie nie sa) i gesta . Poniewaz przygotowanie polega glownie na dosc powolnym gotowaniu (osobno) warzyw i grzybow i laczenie wywarow, a raczej esencji nazwalam to dla potrzeb forum \"bulionem\".
W domu zawsze figuruje pod nazwa barszczyku wigilijnego.

a czy to jest jakiś przepis rodzinny, czy raczej np. regionalny?

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11814168]
[09.12.2007] 16:41
czardziejka
Jo-Mari (07.12.09 16:39):
unen an eiligiw (07.12.09 16:25):
jo-mari: fantastyczne menu! tylko... gdzie barszcz!?


Ten bulion to wlasnie barszcz. Jest to specyficzna zupa wigilijna, bardzo postna (prawdziwe barszcze takie nie sa) i gesta . Poniewaz przygotowanie polega glownie na dosc powolnym gotowaniu (osobno) warzyw i grzybow i laczenie wywarow, a raczej esencji nazwalam to dla potrzeb forum \"bulionem\".
W domu zawsze figuruje pod nazwa barszczyku wigilijnego.

gesta?
moze przepisik?
(moja jest zawsze klarowna, ale co szkodzi sprobowac czegos odmiennego)

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11814173]
[09.12.2007] 16:42
unen an eiligiw
czardziejka (07.12.09 16:40):
mowilam - baza

Wigilia na 7 osob, obiad swiateczny szykuje sie dla 15 osob

kupilam duza lodowe, jeszcze dwa tygodnie planowania, nie musisz miec obaw, zarcia bedzie tyle, ile trzeba

myślę, że KONIECZNIE powinnaś zrobić pierogi a jak robisz krokiety do barszczu?

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11814180]
[09.12.2007] 16:43
A u mnie tradycyjnie
Po pół litra na łeb i na pasterkę
Drugie pół po

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11814186]
[09.12.2007] 16:47
Jo-Mari
unen an eiligiw (07.12.09 16:41):
Jo-Mari (07.12.09 16:39):
W domu zawsze figuruje pod nazwa barszczyku wigilijnego.

a czy to jest jakiś przepis rodzinny, czy raczej np. regionalny?


Rodzinny, z pokolenia na pokolenie przechodzi.

Czardziejka:
nawet synowe nie otrzymuja tego przepisiku.
Juz i tak duzo napisalam. Na pewno kazde z Was moze jakos do tego dojsc pomyslunkiem i eksperymentami. No leaf clover...

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11814208]
[09.12.2007] 16:50
czardziejka
unen an eiligiw (07.12.09 16:42):
czardziejka (07.12.09 16:40):
mowilam - baza

Wigilia na 7 osob, obiad swiateczny szykuje sie dla 15 osob

kupilam duza lodowe, jeszcze dwa tygodnie planowania, nie musisz miec obaw, zarcia bedzie tyle, ile trzeba

myślę, że KONIECZNIE powinnaś zrobić pierogi a jak robisz krokiety do barszczu?

zadne wielkie mecyje, kapusta kiszona dobrze uduszona z grzybami (duzo grzybow), pokrojona drobniutko (bron Boze zmielona), zawinieta w nalesniki, po czym te nalesniki panierowane sa w jajku i bulce tartej i usmazone; przed podaniem odgrzewam w piekarniku z maselkiem

Jo, i co ja mam teraz zrobic, eksperymentowac dwa tygodnie?

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11814236]
[09.12.2007] 16:54
Jo-Mari
czardziejka (07.12.09 16:50):
unen an eiligiw (07.12.09 16:42):
czardziejka (07.12.09 16:40):
a jak robisz krokiety do barszczu?

Jo, i co ja mam teraz zrobic, eksperymentowac dwa tygodnie?


Fakt... Czasu za duzo nie masz.
Ale na przyszly rok zdazysz. No leaf clover...

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11814263]
[09.12.2007] 16:54
to ja to ja toja
unen an eiligiw (07.12.09 16:25):
trzeba wyjaśnić kilka kwestii.

czardziejka: u ciebie nie będzie co jeść, taki mały poczęstunek raczej.

a u mnie: ziemniaki!?

to ja: co to jest moczka? no i też za mało.

jo-mari: fantastyczne menu! tylko... gdzie barszcz!?

potraw może i mało, ale w dużych ilościach, a moczka to regionalna wigilijna potrawa, której podstawą jest czekoladowy, gotowany z kompatem truskawkowym i śliwkowym piernik. Do tego całe mnóstwo bakalii, roztopiona czekolada, trochę cytryny i odrobina masła. Zarówno na gorąco, jak i na zimno smakuje rewelacyjnie.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11814269]
[09.12.2007] 16:55
czardziejka
Jo-Mari (07.12.09 16:54):
czardziejka (07.12.09 16:50):

Jo, i co ja mam teraz zrobic, eksperymentowac dwa tygodnie?


Fakt... Czasu za duzo nie masz.
Ale na przyszly rok zdazysz.

wiesz, w sumie, jakby nie wyszlo...
(w Wigilie wgoszcze tesciow)


   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11814277]
[09.12.2007] 16:57
swiateczne menu
U nas tradycyjnie to samo od lat: barszcz z pasztecikami, kapusta z grzybami, pieczone ziemniaki, karp w galarecie, karp smazony, sledzie z cebulą, w smietanie, salatka jarzynowa, makielki, sernik, ciasto drozdzowe.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11814288]
[09.12.2007] 16:59
czardziejka
salatke jarzynowa dopisuje do listy

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11814308]
[09.12.2007] 17:01
miastowy nażarty pizzą
swiateczne menu (07.12.09 16:57):
U nas tradycyjnie to samo od lat: barszcz z pasztecikami, kapusta z grzybami, pieczone ziemniaki, karp w galarecie, karp smazony, sledzie z cebulą, w smietanie, salatka jarzynowa, makielki, sernik, ciasto drozdzowe.

o i jeszcze to sobie kupie w markiecie
zaloze sie ze bedzie smaczniejsze niz robią wsiowe,czardziejka zawsze przypala podobno.ma dwie lewe rece do chochli,jest wsiowa bardziej z gadki niz typowo wsiowych umiejetnosci kulinarnych...

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11814323]
[09.12.2007] 17:04
czardziejka
miastowy nażarty pizzą (07.12.09 17:01):
swiateczne menu (07.12.09 16:57):
U nas tradycyjnie to samo od lat: barszcz z pasztecikami, kapusta z grzybami, pieczone ziemniaki, karp w galarecie, karp smazony, sledzie z cebulą, w smietanie, salatka jarzynowa, makielki, sernik, ciasto drozdzowe.

o i jeszcze to sobie kupie w markiecie
zaloze sie ze bedzie smaczniejsze niz robią wsiowe,czardziejka zawsze przypala podobno.ma dwie lewe rece do chochli,jest wsiowa bardziej z gadki niz typowo wsiowych umiejetnosci kulinarnych...

przypala czy nie, nikt z gosci nie odwazy sie skrytykowac, bo gdzie nastepnym razem uda sie na darmowa wyzerke?

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11814350]
[09.12.2007] 17:07
unen an eiligiw
swiateczne menu (07.12.09 16:57):
U nas tradycyjnie to samo od lat: barszcz z pasztecikami, kapusta z grzybami, pieczone ziemniaki, karp w galarecie, karp smazony, sledzie z cebulą, w smietanie, salatka jarzynowa, makielki, sernik, ciasto drozdzowe.

a jak robisz te paszteciki? i te paszteciki wrzucasz do barszczu? i co to sa makielki?

czardziejka, czy te krokiety sie wrzuca tak jak uszka do barszczu?

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11814384]

    1 2 3
 » Odpowiedz na ten temat