o2.pl forum.o2.pl
poczta.o2.pl
E-mail 20GB
Pudelek.pl - plotki, zdjęcia, sensacje
Pudelek
Wrzuta.pl - video, muzyka, mp3
Wideo+mp3
Login: @o2.pl Hasło:
  Strona główna» forum Kuchnia
 » Odpowiedz na ten temat

Pieczenie chleba

    1 2 3 4 Strony tematu:
[08.07.2004] 20:37
evasco
Witam. Czy ktoś wie cos na temat pieczenia chleba w maszynie do tego celu - jest to jeden z ostatnich wynalazków. Przywieziono mi coś takowego z Niemiec, ale instrukcja jest po niemiecku. Cleb się piecze, ale się kruszy - coś za dużo jak na mój gust. Może ktoś wie coś na ten temat?

   (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane.
[17.10.2004] 21:46
Elstir
Chyba za mało dodałeś masła
[nie mam nic do powiedzenia]
Jak dla mnie najprostszy przepis to:

650g mąki

350 ml mleka

20g masła

3/2 płaskiej łyżeczki soli

3/2 płaskiej łyżeczki cukru

25g drożdży (tych z kostki
[nie mam nic do powiedzenia]
W mojej maszynce idzie najpierw mleko, potem mąka potem reszta, drożdże na koniec
[nie mam nic do powiedzenia]
Życzę udanych wypieków
Przychodzę kiedy zechcę rozliczne niosąc obrazy,

Wzniecam daremne lęki, wcale nie dbając o prawdę.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [3207477]
[31.03.2005] 04:28
INTEL
A czemu nie pieczarka? Tak po prostu. Automatyczna pieczarka do chleba
[nie mam nic do powiedzenia]
Swoja droga to ja nie dysponuje pieczarką. Pieke smaczny chleb oraz buleczki z prawdziwego zdarzenia metoda tradycyjna. Ciasto musi byc porzadnie wyrobione i to kilka razy, odstac, podrosnac itd. Nie wierze w te wszystkie pieczarki ktore tak naprawde licza ze wsypiecie do nich chemiczny proszek skladajacy sie z 50-60% z maki a dalej to juz polepszacze itp. Tak wlasnie wyglada "maka do pieczenia chleba" np. w UK gdzie zapoznalem sie z tym tematem dosc dokladnie. Prawdziwa maka byla chyba ze 3x drozsza
[nie mam nic do powiedzenia]
Przy okazji takie info: piekac chleb operuje sie pojeciem nadpieku. Jest to stosunek masy maki uzytej do pieczenia do masy gotowego chleba. Dobrze przygotowane ciasto i prawidlowo wyrosniete daje nadpiek rzedu 60% czyli z 1kg maki uzyskuje sie 1.55-1.60kg chleba... sprobujcie taki efekt uzyskac w maszynce, nie ma szans
[nie mam nic do powiedzenia]
Nie czas teraz na tlumaczenie na czym polega sekret skutecznego pieczenia, zwlaszcza bulek poznanskich ktorych uczylem sie chyba z pol roku, ale ogolnie powiem ze nie ma co przeginac z dodatkami: ciasto ma sie skladac z maki, wody, drozdzy, soli i odrobiny tluszczu. Zadnych dodatkow typu mleko i ziarenka, w kazdym razie nie na etapie wyrabiania ciasta, zadnych jajek i innych wynalazkow, zadnego cukru... ludzie, robicie pieczywo a nie ciasto. Natomiast z niektorych opisow wynika, ze produkujecie ciasto drozdzowe z bakaliami
[nie mam nic do powiedzenia]
Aha, jeszcze jedno: zbyt kruche ciasto to oznaka ze dodana zostala zbyt wielka ilosc tluszczu. Moze to byc takze spowodowane zbyt wysoka temperatura wypiekania... odpowiedni dobor temperatury to jeden z kluczy do skutecznego pieczenia chleba i bulek.

Wake of the flood, laughing water, forty nine.


   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [4023803]
[05.06.2005] 21:54
evasco
===> Intel
Maszynkę [chlebopieczkę] do pieczenia cleba używam z dlatego że nie mam GDZIE piec chleb. Oczywiście nie jest to rozwiązanie idealne - według mnie jest tam za użo automatyki bez możliwości jej wyłączenia. Po prostu te maszyny przewidziane są na inny rynek niż nasz. A chleb bez np kminku? Nie wyobrażam sobie tego. Co do mąki - przecież piecze się z takiej jaką możesz kupić [ w sklepach - no bo jak się mieszka w mieście to niby gdzie mam kupować?]
Ale jak byś zdradził sekret jak sie piecze chleb to kto wie ...
Pozdrawiam

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [4375454]
[05.08.2005] 15:32
kasiaW28
..nie zrozumcie tego jako wymądrzanie się....
piekę chleb i bułki od jakiś 3 lat - oczywiście nie bez przerwy- dla mnie to bardzo prosta rzecz a nie mam do tego specjalnej maszyny, poprostu piekę w formie (kwadratowej, prostokatnej małej lub wysokiej - w zalezności od mojego upodobania w danej chwili) w piwkarniku. Dodaje czesto kminek, zirna nawet sliwki i mód - co kto lubi. w sklepach mozna juz kupić rózne rodzaje mąki, np kukurydzianą, zytnią ,razową i chlebuś wychodzi jak marzenie .....
smacznego życzę.. [url=http://www.c-sklep.pl ]Bielizna damska Caprice[/url] | [url=http://www.caprice.com.pl ]producent bielizny[/url]

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [4730168]
[21.08.2017] 04:50
[22.12.2005] 03:29
evasco
nałogowo i zachłannie w@@@am słonecznik

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [5848334]
[22.12.2005] 03:30
evasco
@@@ co jest z tym pisaniem

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [5848335]
[09.01.2006] 21:47
Predator X
Mam maszynę. Nie uzywam zadnych mieszanek, ale mąkę kupuję pszenną chlebową + żytnia. Drożdze tylko świeże. I SEKRET MISTRZA: technologiae wypieków piecowych ręcznych oraz automatowych są rózne. Sprawdzony przepis na chleb z piekarnika zastosowany w automacie = katastrofa.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [6004301]
[08.02.2006] 12:08
Czyli przepisy dołaczone
do chlebopieczki[pieczarki] sa dobre? A na czym polegają róznice w przepisach [chodzi o wypek w maszynce i ręczny]?

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [6266638]
[28.03.2006] 01:26
Adaś i Marylka
Przepis z Wielkopolski

Fajny przepis i sprawdzony: Zarobić żurek ok 3/4L na kilka dni (4,5dni)z mąki żytniej a można pierwszy raz kupić 1/2L dobrego żurku niezakwaszanego kwaskiem cytrynowym. W zależności od rodzaju chleba można go zarabiać na mleku, wodzie lub maślance.
Podaję przepis na 3 korytka 2 mniejsze i jedno większe.
1 kg mąki pszennej
1 kg mąki żytniej np. 720
1/2 paczuszki drożdży
4 do 5 płaskich łyżeczek soli
Kapinka cukru do rozczynu.
Woda ok. 1 1/szklanki i np. 2 szklanki mleka a reszta wg gęstości ciasta.
Wsypać do miski ok. 90 dkg maki żytniej a pozostałą zostawić na zrobienie żurku na następny wypiek.
Wsypać 60 do 70 dkg mąki pszennej, rozrobić drożdże z lekko podgrzanym mlekiem lub wodą, dodając 1/2 łyżeczki cukru, wlać do ciasta ok 400ml żurku i zarobione drożdże, sól i dobrze wymieszać w pierwszej fazie można mikserem a następnie dosypując resztę maki pszennej wyrabiać kopystką lub ręcznie. Ciasto musi być gęste a nim lepiej wyrobione tym lepiej wyrośnie. Ładnie wygładzone ciasto można posypać mąka i wstawić miskę do wygarowania np. w gorącą wodę lub pod kołdrę jeśli wcześniej zacier i mąka były w miarę ciepłe. W ciepłej wodzie wygaruje przez godzinę a pod kołdrą czy pierzyną trzeba troszkę dłużej. Po wygarowaniu ciasto wyrobić ponownie a jeżeli jest zbyt luźne dosypać mąki. Brytfanki posmarować tłuszczem aby lepiej się wyjmowało chlebek. Rozdzielić do brytfanek /korytek/ posypać mąką żytnią, albo makiem, słonecznikiem albo do jednej porcji dodać dynię i słonecznik do innej kminek i postawić np. na rozgrzewającej się kuchni po włączeniu piekarnika na ok. 50 minut aż pięknie wyrośnie. Rozgrzać piekarnik do ok 225 stopni, wsadzić do piekarnika i piec ok 45 minut, zmniejszając temperaturę po 10 minutach na ok. 190 - 200stopni. Ja włączam termoobieg. Po 45 minutach wyłączam piekarnik i zostawiam na 5 - 10 min. Po wyjęciu z piekarnika należy szybko wyjmować chleb z korytek i postawić na jakiejś kratce, papierze aby dół był suchy. Do pozostałego żurku dodać resztę mąki żytniej i robić zakwas do następnego pieczenia, postawić w ciepłym miejscu /mieszać/. Proporcje mąki zależą od potrzeb. Można stosować mąkę razową, grahamkę. Wg tego przepisu chleb wychodzi pyszny z taniej mąki Babuni, żytniej i razowej. Kwasowość zależy od ilości żurku. Warto poćwiczyć a efekt murowany, Myślę, że w maszynie też się uda przy zachowaniu proporcji. Zawsze należy pamiętać o dobrym wyrobieniu ciasta i gorącym piekarniku. Smacznego!

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [6665022]
[28.03.2006] 01:37
Adaś i Marylka
Dodam jeszcze, że do podsypki można stosować otręby lub makę o grubszej ziarnistosci. Ostrzegam przed jedzeniem gorącego chleba.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [6665055]
[09.09.2006] 09:05
qba03
A czy można przygotować ciasto w tej maszynie a potem wypiec w piekarniku? Chyba w jakieś formie>

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [8144096]
[05.10.2007] 12:21
ewa75
Czy ktosc jest moze szczesliwym posiadaczem instrukcji obslugi do Bifinett KH2231? Jezeli tak to prosze zeby sie podzielil
olinewa@yahoo.ie

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11398221]
[08.10.2007] 19:26
kuba 326
pierniczek 45 (07.10.06 18:20):
pieczenie chleba http://tinyurl.com/2av3pq

Tam nic nie ma na temat pieczenia chleba. Nie wpuszczaj w maliny

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11420440]
[09.10.2007] 19:14
kuba 326
Prepisy na pieczenie chleba

http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?gr p_prz=73

Chyba większość jak nie wszystkie to jednak klasyczne - nie w maszynce do pieczenia

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11426484]
[09.10.2007] 23:26
ewa75
Drogi pierniczku ..... doprawdy nie wiem czy jestem slepa czy .... ale nadal nie potrafie odnalezc instrukcji obslugi do Bifinett'a KH2231. Bylam na stronie, ktora polecalas ale ....NIC
Pomocy ..... !!!!!

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11428212]
[11.10.2007] 07:55
Kuba 326
ewa75 (07.10.09 23:26):
Drogi pierniczku ..... doprawdy nie wiem czy jestem slepa czy .... ale nadal nie potrafie odnalezc instrukcji obslugi do Bifinett'a KH2231. Bylam na stronie, ktora polecalas ale ....NIC
Pomocy ..... !!!!!


Nie ma? Czyżby
Ale po framcusku:

http://www.plusdenotices.com/resultats_alpha .php?ctexte=BIFINETT%20KH2231

Nie umiesz korzystać z Google?
Pozdrawiam

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11435277]
[18.10.2007] 20:08
ewa75
Kuba 326 (07.10.11 07:55):
ewa75 (07.10.09 23:26):
Drogi pierniczku ..... doprawdy nie wiem czy jestem slepa czy .... ale nadal nie potrafie odnalezc instrukcji obslugi do Bifinett'a KH2231. Bylam na stronie, ktora polecalas ale ....NIC
Pomocy ..... !!!!!


Nie ma? Czyżby
Ale po framcusku:

http://www.plusdenotices.com/resultats_alpha .php?ctexte=BIFINETT%20KH2231

Nie umiesz korzystać z Google?
Pozdrawiam


Dziekuje ci bardzo Kubo ale po fraMcusku to jakos nie bardzo mnie interesuje .
Faktycznie moja wina nie napisałam wcześniej, że chodzi mi o instrukcje obsługi w języku polskim. Myślałam, że to oczywiste
Pozdrowionka
Ewa

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11480745]
[29.10.2007] 18:54
Piekący
Cleb w automacie wypiekam juz od dłuższego czasu - jest przepyszny !
Stosuję różne przepisy i urozmajcenia ,oto strony zprzepisami :
http://www.chlebpolski.pl/index.php?option=c om_content&task=view&id=23&Itemid=51
http://www.chleb.info.pl/mojechleby.htm
http://www.goscinneprogi.pl/ku_chleb.html
http://www.goscinneprogi.pl/ku_chleb_2.html
Insrukcję obsługiautomatu pobierzesz ze strony :
http://chlebpolski.pl/sklep/automaty-piekarn icze-akcesoria-c-2.html
Życzę bardzo smacznych wypieków !!!

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11549385]
[05.01.2008] 19:13
endzii
Jestem posiadaczką atomatu do chleba od wigilii,kupiłam go rodzinie pod choinkę.Upiekliśmy już kilka chlebków i są bardzo dobre.Trzeba jeszcze tylko trochę poeksperymentować,popróbować różne przepisy.Ja kupuję mąkę w markecie specjalnie do pieczenia chleba I tam jest przepis i instrukcja,trzeba tylko dobrać program.Narazie smakuje nam cebulowy.A dzisiaj kupilismy w kLIFIEróżne mąki i zaraz wypróbujemy.Chcemy upiec razowiec dobry,ale narazie nie znależliśmy mąki.Smacznego

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [11984818]
[21.01.2008] 10:10
adamar
INTEL (05.03.31 04:28):
A czemu nie pieczarka? Tak po prostu. Automatyczna pieczarka do chleba Swoja droga to ja nie dysponuje pieczarką. Pieke smaczny chleb oraz buleczki z prawdziwego zdarzenia metoda tradycyjna. Ciasto musi byc porzadnie wyrobione i to kilka razy, odstac, podrosnac itd. Nie wierze w te wszystkie pieczarki ktore tak naprawde licza ze wsypiecie do nich chemiczny proszek skladajacy sie z 50-60% z maki a dalej to juz polepszacze itp. Tak wlasnie wyglada "maka do pieczenia chleba" np. w UK gdzie zapoznalem sie z tym tematem dosc dokladnie. Prawdziwa maka byla chyba ze 3x drozsza. Przy okazji takie info: piekac chleb operuje sie pojeciem nadpieku. Jest to stosunek masy maki uzytej do pieczenia do masy gotowego chleba. Dobrze przygotowane ciasto i prawidlowo wyrosniete daje nadpiek rzedu 60% czyli z 1kg maki uzyskuje sie 1.55-1.60kg chleba... sprobujcie taki efekt uzyskac w maszynce, nie ma szans. Nie czas teraz na tlumaczenie na czym polega sekret skutecznego pieczenia, zwlaszcza bulek poznanskich ktorych uczylem sie chyba z pol roku, ale ogolnie powiem ze nie ma co przeginac z dodatkami: ciasto ma sie skladac z maki, wody, drozdzy, soli i odrobiny tluszczu. Zadnych dodatkow typu mleko i ziarenka, w kazdym razie nie na etapie wyrabiania ciasta, zadnych jajek i innych wynalazkow, zadnego cukru... ludzie, robicie pieczywo a nie ciasto. Natomiast z niektorych opisow wynika, ze produkujecie ciasto drozdzowe z bakaliami... Aha, jeszcze jedno: zbyt kruche ciasto to oznaka ze dodana zostala zbyt wielka ilosc tluszczu. Moze to byc takze spowodowane zbyt wysoka temperatura wypiekania... odpowiedni dobor temperatury to jeden z kluczy do skutecznego pieczenia chleba i bulek.
Z własnego doświadczenie mogę Cię zapewnić, że tzw nadpiek bez problemu uzyskuje w maszynie bifinett. 500g użytej mąki pszennej daje ok 750g chleba co jak łatwo policzyć to 50% tzw nadpieku. Nie stosuje żadnych wymyślnych przepisów. Mój przepis na chleb pszenny to:

mleko - 350 ml
mąka - (królowa mąk tortowych) to ważnre bo np luksusowa duzo gorzej rośnie - 500g
cukier - ok 1,5 łyżeczki
sól 1/3 łyżeczki
drożdże instant - 1 paczka (7g)
masło - 1 łyżka

ustawienie maszyny:
program 1 (podstawowy)
ustawienie ciężaru chleba - 1250g
stopień spieczenia - jasny lub średni
po zakończeniu pieczenia pozostawiam w maszynie ok 45 min na tzw utrzymaniu ciepła.

Przepis sprawdzony wychodzi zawsze
Pozdrawiam
Adam

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12080062]
[19.03.2008] 00:07
popeja
przepisy wielkanocne http://tinyurl.com/377kkq

salątki i surowki http://tinyurl.com/3yycfj

ciasta i ciasteczka http://tinyurl.com/2lphhy kuchnia wegetariańska http://tinyurl.com/2srvz9
Chcesz schudnąć? Pij herbatę! http://tinyurl.com/2ojcf9

Jak zgubić zbędne kilogramy http://tinyurl.com/3cfohq

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12430293]
[20.03.2008] 00:34
kija 43
przepisy wielkanocne http://tinyurl.com/377kkq

salątki i surowki http://tinyurl.com/3yycfj

ciasta i ciasteczka http://tinyurl.com/2lphhy kuchnia wegetariańska http://tinyurl.com/2srvz9
Chcesz schudnąć? Pij herbatę! http://tinyurl.com/2ojcf9

Jak zgubić zbędne kilogramy http://tinyurl.com/3cfohq

CIASTA http://tinyurl.com/2p3n5n

Magia octu jabłkowego http://tinyurl.com/2s8mbq

skuteczne odchudzanie http://tinyurl.com/32r47m

dośc z otyłośćia http://tinyurl.com/292qdd
nie tyj http://tinyurl.com/ysf79n
jesz i chudniesz http://tinyurl.com/2x5hrs

pozegnanie z nadwagą http://tinyurl.com/ynmpw8

Błyskawiczna dieta ananasowa http://tinyurl.com/2e32z8

Polecam tabelę kaloryczną http://tinyurl.com/28nyfu

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12436403]
[31.05.2008] 18:11
ziarenko bydgoszcz
witam wszystkich bylem klientem ziarenka do czasu az... pewnego dnia przyjechalem na piekarnie po pieczywo a tam taki @@@isty szczur biega brrr az mi sie niechce jesc chleba odradzam ziarenko bydgoszcz ul.sporna

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [12850748]
[15.08.2008] 22:40
kuubaa
Wiadomo że gdzie chleb to i zdarzają się szczury.

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [13277789]
[16.08.2008] 05:12
exniebieski
Ja znalazłem i wypróbowałem taki przepis. Chlebek wychodzi jak marzenie

Chleb Huculski
Czas przygotowania: 2 godziny + kawałek.
Ilość ugoszczonych osób: zależy ile pajd możesz zjeść z kilogramowego chleba...
Składniki: Mąka żytnia: 0, 5 kg; Mąka pszenna razowa: 0, 25 kg; Mąka pszenna: 0, 25 kg; Drożdże: 2 dag; Cukier: 2 łyżki; Sól: do smaku - spróbować ciasto przed wypiekiem, ma być lekko słonawe (musi Ci smakować); Mleko: 0, 05 litra; Serwatka (lub maślanka pół na pół z wodą): 0, 4 litra; Owoce jałowca: 10 kulek; Olej (najlepiej słonecznikowy): 1 łyżka; Miód naturalny: 1 łyżka; Ze złocona cebula: 2 łyżki; Tłuszcz do przetarcia blachy: ciut.
Mąka musi stać w ciepłym miejscu zanim zabierzesz się do pracy (ok. 30 oC) . W małym naczyniu rozrobić letnie mleko (do 40oC) z drożdżami i cukrem. Przygotować dużą michę. Wsypać do niej ciepłą mąkę i uformować wulkan z rozległym kraterem (ważne!). Do zagłębienia wlać cały płyn (serwatka i mleko z drożdżami). Zacząć wyrabiać, najlepiej tak, aby ręce pozostawały poprószone mąką, czyli zasypywać krater i powoli wyrabiać ciasto (tylko ręcznie - ale to oczywiste). Michę nakryć lekko wilgotną serwetą i pozostawić na 20 - 25 minut do lekkiego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy nasz były wulkan zwiększy swoją objętość dodać sól (sprawdź smak!), przetarte owoce jałowca i olej. Lekko wyrobić, aż zacznie odstawać od ręki (w razie potrzeby można dodać nieco płynu lub mąki).
Z musu będziemy chleb piec w piekarniku, więc uformowany bochenek kładziemy na LEKKO posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawiamy w dość ciepłym miejscu (ok. 45 oC) na plus minus pół godziny. W praktyce będzie to ten sam piekarnik. Idealnym rozwiązaniem byłoby posiadanie dwóch piekarników - jeden, w którym wyrasta ciasto, a drugi, w którym natomiast wypiekamy chleb. Pozostawienie ciasta uformowanego w bochenek w ciepłym piekarniku, a następnie zwiększenie jego temperatury do 195 - 200 oC nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale raczej w domowych warunkach jedynym. Pieczemy mniej więcej godzinę. Możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe. Chleb powinien mieć ciepło brązowy kolor i popękaną skórkę bez śladów spalenizny. Jakieś 5 minut przed końcem pieczenia zmieszanym z cebulą lejącym miodem (lekko podgrzanym) polewamy bochen i równie szybko jak otworzyliśmy tak zamykamy piekarnik. UWAGA!!! Aby się nie poparzyć musimy dać chleb stosunkowo nisko, (ale nie na samo dno), aby dać mu miejsce na wyrośnięcie, a pod koniec pieczenia wsadzić tam drewnianą łyżką z miodem (nie rękę).
Zalecenie: Kroić z powagą i jeść z takim namaszczeniem, jakby miał być to ostatni chleb w Twoim życiu. Nie licząc tych pakowanych w worki foliowe o przedłużonym terminie spożycia. Pomyśl o tych, którzy nawet tego nie mają. Pracuj tak, jakbyś nigdy nie potrzebował pieniędzy, tańcz tak jakby nikt na ciebie nie patrzył i zawsze kochaj tak jakbyś nigdy wcześniej nie kochał…….

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [13278707]
[18.08.2008] 20:55
Kasia Kokowska
exniebieski (08.08.16 05:12):
Ja znalazłem i wypróbowałem taki przepis. Chlebek wychodzi jak marzenie

Chleb Huculski
Czas przygotowania: 2 godziny + kawałek.
Ilość ugoszczonych osób: zależy ile pajd możesz zjeść z kilogramowego chleba...
Składniki: Mąka żytnia: 0, 5 kg; Mąka pszenna razowa: 0, 25 kg; Mąka pszenna: 0, 25 kg; Drożdże: 2 dag; Cukier: 2 łyżki; Sól: do smaku - spróbować ciasto przed wypiekiem, ma być lekko słonawe (musi Ci smakować); Mleko: 0, 05 litra; Serwatka (lub maślanka pół na pół z wodą): 0, 4 litra; Owoce jałowca: 10 kulek; Olej (najlepiej słonecznikowy): 1 łyżka; Miód naturalny: 1 łyżka; Ze złocona cebula: 2 łyżki; Tłuszcz do przetarcia blachy: ciut.
Mąka musi stać w ciepłym miejscu zanim zabierzesz się do pracy (ok. 30 oC) . W małym naczyniu rozrobić letnie mleko (do 40oC) z drożdżami i cukrem. Przygotować dużą michę. Wsypać do niej ciepłą mąkę i uformować wulkan z rozległym kraterem (ważne!). Do zagłębienia wlać cały płyn (serwatka i mleko z drożdżami). Zacząć wyrabiać, najlepiej tak, aby ręce pozostawały poprószone mąką, czyli zasypywać krater i powoli wyrabiać ciasto (tylko ręcznie - ale to oczywiste). Michę nakryć lekko wilgotną serwetą i pozostawić na 20 - 25 minut do lekkiego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy nasz były wulkan zwiększy swoją objętość dodać sól (sprawdź smak!), przetarte owoce jałowca i olej. Lekko wyrobić, aż zacznie odstawać od ręki (w razie potrzeby można dodać nieco płynu lub mąki).
Z musu będziemy chleb piec w piekarniku, więc uformowany bochenek kładziemy na LEKKO posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawiamy w dość ciepłym miejscu (ok. 45 oC) na plus minus pół godziny. W praktyce będzie to ten sam piekarnik. Idealnym rozwiązaniem byłoby posiadanie dwóch piekarników - jeden, w którym wyrasta ciasto, a drugi, w którym natomiast wypiekamy chleb. Pozostawienie ciasta uformowanego w bochenek w ciepłym piekarniku, a następnie zwiększenie jego temperatury do 195 - 200 oC nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale raczej w domowych warunkach jedynym. Pieczemy mniej więcej godzinę. Możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe. Chleb powinien mieć ciepło brązowy kolor i popękaną skórkę bez śladów spalenizny. Jakieś 5 minut przed końcem pieczenia zmieszanym z cebulą lejącym miodem (lekko podgrzanym) polewamy bochen i równie szybko jak otworzyliśmy tak zamykamy piekarnik. UWAGA!!! Aby się nie poparzyć musimy dać chleb stosunkowo nisko, (ale nie na samo dno), aby dać mu miejsce na wyrośnięcie, a pod koniec pieczenia wsadzić tam drewnianą łyżką z miodem (nie rękę).
Zalecenie: Kroić z powagą i jeść z takim namaszczeniem, jakby miał być to ostatni chleb w Twoim życiu. Nie licząc tych pakowanych w worki foliowe o przedłużonym terminie spożycia. Pomyśl o tych, którzy nawet tego nie mają.
Ja ten przepis też sprawdzałam i naprawde wyszedł wyśmienicie

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [13293776]
[08.09.2008] 14:25
hu_cuł
exniebieski (08.08.16 05:12):
Ja znalazłem i wypróbowałem taki przepis. Chlebek wychodzi jak marzenie

Chleb Huculski
.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Huculi

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [13418601]
[18.10.2008] 21:23
czester46
evasco (05.06.05 21:54):
===> Intel
Maszynkę [chlebopieczkę] do pieczenia cleba używam z dlatego że nie mam GDZIE piec chleb. Oczywiście nie jest to rozwiązanie idealne - według mnie jest tam za użo automatyki bez możliwości jej wyłączenia. Po prostu te maszyny przewidziane są na inny rynek niż nasz. A chleb bez np kminku? Nie wyobrażam sobie tego. Co do mąki - przecież piecze się z takiej jaką możesz kupić [ w sklepach - no bo jak się mieszka w mieście to niby gdzie mam kupować?]
Ale jak byś zdradził sekret jak sie piecze chleb to kto wie ...
Pozdrawiam


   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [13656589]
[21.11.2008] 15:04
klaudiia11
Witam, ma ktoś może instrukcje do maszyny do wypieku chleba Primera 3000 ae. Dostałam coś takiego z Niemiec (uzywane), ale nie ma żadnej instrukcji. Z góry dziękuję za pomoc

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [13868589]
[21.11.2008] 16:01
liza12
sluchaj najlepiej sobie wymysl pszepis z tych wszystkich tu podanych troche dodaj tego troche tego i zobaczysz jaki ci wyjdzie moze ci posmakuje moze nie kto wie SPROBUJ ja tak juz raz zrobilam i mi wyszedl swietny

   (Odpowiedz cytując)    (Link do tej wypowiedzi)    (Zgłoś do usunięcia)
IP i czas połączenia logowane. [13868910]

    1 2 3 4 Strony tematu:
 » Odpowiedz na ten temat